Hiszpańskie przystawki, przekąski, tapas - przepisy Hiszpańskie tapas, przystawki, przekąski Chorizo w cydrze Chorizo w cydrze to przepis na wyjątkowo prosty aperitif bądź przekąskę. Cydr, napój rywalizujący w barach w północnej Hiszpanii z piwem oraz winem, jest również podstawowym składnikiem w kuchni asturyjskiej i kantabryjskiej. Soczyste, a zarazem pikantne chorizo a la sidra smakuje wybornie w towarzystwie chrupiącego chleba... Buñuelos z serem manchego Słodkie buñuelos to rarytas wśród hiszpańskich deserów, popularny szczególnie podczas lokalnych i regionalnych fiest gdzie walczą o gastronomiczny prymat z churros. Istnieją również wytrawne buñuelos, podawane najczęściej w formie tapas. Placuszki z hiszpańskiego sera manchego to doskonała przystawka na zaostrzenie apetytu... Jajecznica z chorizo Duelos y quebrantos to najbardziej literacka potrawa w Hiszpanii. Jajecznica z dodatkiem chorizo i boczku zapisała się w dziejach hiszpańskiej literatury dzięki najsłynniejszemu dziełu Miguela Cervantesa, powieści "Don Kichote z La Manchy". Zostawmy jednak na boku literaturę hiszpańską i zajmijmy się tym co smaczne i zarazem proste. Zupełnie niczym przepis na jajecznicę... Krokiety z szynką serrano Przepisów na krokiety w Hiszpanii jest tyle, ile w Polsce na bigos, każdy kucharz ma swój własny. Wszystkie croquetas łączy jednak wspólna cecha – to nieziemsko pyszne przystawki. Chrupiąca otoczka skrywa w sobie delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze. Do ich wykonania potrzeba sporo czasu i umiejętności żonglerskich, ale wystarczy zrobić je parę razy i nabierzemy wprawy... Kaszanka z kozim serem i cebulą karmelizowaną Hiszpańska morcilla to odpowiednik polskiej kaszanki, wędlina bardziej ceniona w tamtejszej kuchni niż gastronomii naszego kraju. W Hiszpanii, z jej udziałem powstają dania potrafiące znaleźć swoje miejsce nawet w menu ekskluzywnych restauracji. Nasz przepis pozwala uczynić z kaszanki (lub morcilli) przekąskę wyjątkowo apetyczną, łączącą w sobie trzy wyraziste lecz doskonale uzupełniające się smaki... Katalońska bruschetta To jedna z najbardziej tradycyjnych katalońskich przystawek. Pa amb tomàquet (hiszp. "pan con tomate") to przy całej swojej prostocie idealne połączenie białego chleba, dojrzałych pomidorów, czosnku oraz oliwy z oliwek. W przeciwieństwie do bruschetty pomidory w tej potrawie są ścierane zamiast być pociętymi na drobne kawałki... Papryczki piquillo z dorszem Pimientos del piquillo, czerwone papryczki z Nawarry, smakują wybornie w wielu postaciach. W Hiszpanii zwykło się je nadziewać różnorodnymi farszami. Jednym z najpopularniejszych i zarazem najsmaczniejszych nadzień nawarreńskich papryczek jest delikatne mięso dorsza... Papryczki z niespodzianką Wyśmienite papryczki pochodzące z hiszpańskiej Galicji to doskonała przystawka, szczególnie w towarzystwie wytrawnego wina lub piwa. Poza ich wspaniałym smakiem mają pewną szczególnie interesującą właściwość. W smaku są łagodne, lekko słodkawe, jednak wśród nich zwykle trafia się jakaś szczególnie pikantna. To swego rodzaju wdzięczna zabawa w rosyjską ruletkę... Papryczki piquillo z serem owczym Pimiento de piquillo to nazwa charakterystycznej ze względu na swój kształt i wyborny smak papryki uprawianej w okolicach miejscowości Lodosa w hiszpańskiej Nawarze. Swoją nazwę "piquillo" wywodzi od słowa "pico" czyli dziób, z powodu trójkątnej formy. Prezentujemy przepis na podsmażane papryczki pimientos de piquillo nadziewane twardym, dojrzewającym owczym serem podawane w sosie z oliwy, octu winnego i cebulki... Ośmiornica po galicyjsku Pulpo a la gallega (lub pulpo á feira) to najsłynniejsze regionalne danie hiszpańskiej Galicji. Co roku, w drugą niedzielę sierpnia do miasteczka O Carballiño zjeżdża około 100.000 smakoszy z całego świata jedynie po to by spróbować najwspanialszej, tradycyjnie przyrządzonej ośmiornicy po galicyjsku (ponoć zjada się tylko w tym jednym dniu 50 ton pulpo á feira)... Tarta z serem i orzechami piniowymi Być może wytrawne tarty nie są specjalnością w regionalnych kuchniach Hiszpanii, jednak bogactwo apetycznych składników którymi dysponują Hiszpanie sprawia, że mogą oni wyczarować z nich nie lada smakołyk. Należą do nich błękitne sery z Asturii oraz popularne w tamtejszej gastronomii nasiona sosny pinii. Prezentujemy przepis na pyszną tartę z niebieskim serem i orzeszkami piniowymi... Ziemniaki a la Rioja Patatas a la riojana to wyjątkowo aromatyczne i pikantne hiszpańskie danie jednogarnkowe z regionu La Rioja. Nic dziwnego, że wyśmienicie uzupełni je kieliszek czerwonego, wytrawnego wina ze szczepu tempranillo. Jest łatwe do zrobienia, aczkolwiek dosyć pracochłonne... Pisto Manchego Ojczyzna Don Kichote ma swój oryginalny przepis na ratatouille. Tak zwane pisto manchego albo zwyczajnie "pisto" to zdrowa, pożywna i aromatyczna potrawa. Dawniej chłopi z La Manchy wrzucali na patelnię to co akurat rosło w ich ogródkach: najczęściej cukinię, pomidory, papryki, czosnek i cebulę doprawiając popularnymi przyprawami... Pincho z kaszanką, kozim serem i konfiturą Przedstawiamy przepis na wspaniałą przystawkę, w którym intensywna w smaku morcilla łączy się z jeszcze bardziej wyrazistym serem kozim. Doskonałą równowagę obydwu składników zapewnia dodatek w postaci pomarańczowej konfitury... Melon z szynką serrano Długo dojrzewająca szynka z melonem to wspaniała przystawka o nieziemskiej delikatności. Stanowi wyjątkowe połączenie dwóch przeciwstawnych, intensywnych smaków (słodkiego i słonego). Kawałkom melona z długo dojrzewającą szynką trudno jest się oprzeć. To doskonała potrawa na lato i niezawodna przystawka w sylwestrową noc... Pintxo po podhalańsku Trudno wyobrazić sobie baskijskie bary bez lad obłożonych talerzami pełnymi kolorowych i smakowitych pintxos. To tak jakbyśmy nie mogli kupić oscypka spacerując w samo południe po Krupówkach. Oto przepis na nietypowe pintxo. To co najlepsze w gastronomii posiada Nawarra spotyka się z góralską dumą naszego Podhala... Hiszpańska tortilla ziemniaczana Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu tortilla española to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Podajemy przepis na klasyczny hiszpański omlet spotykany praktycznie we wszystkich hiszpańskich barach gdzie spożywa się go na zimno jako tapę lub przygotowywany w domu, najczęściej jako dodatek do kanapek jedzonych na drugie śniadanie... Tapas z krewetkami i pieczarkami Zarówno krewetki, jak i pieczarki są popularnymi składnikami w kuchni hiszpańskiej. Okazuje się, że w duecie mogą stworzyć wyśmienitą i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Wystarczy zarumienić je delikatnie na oliwie z odrobiną przypraw... Pintxo z chorizo i papryką padrón Jednym z popularnych baskijskich pintxos jest podana na grzance papryczka padron z kawałkiem chorizo lub kiełbaską chistorra... Chorizo w winie Przepis, który przedstawiamy to dowód na to, że potrzeba niewielkiej ilości składników by wyczarować wyśmienitą, hiszpańską przekąskę na ciepło. Wystarczy nam kawałek chorizo, szklanka wina i około 30 minut na przyrządzenie potrawy... Hiszpańska tortilla z chorizo Tortilla de patatas to przekąska, która nigdy się nie znudzi. Prosty przepis na hiszpańską tortillę ziemniaczaną z chorizo, które nadaje potrawie bardziej pikantnego charakteru... Pintxo Gilda Gilda to nazwa jednego z najsłynniejszych baskijskich pintxos. Przepis na te mocno wytrawne i pikantne koreczki powstał w latach 50. XX wieku w jednym z barów na starówce filmowej stolicy Hiszpanii czyli San Sebastián... Papryczki padron z serem To prosta, a zarazem bardzo smaczna hiszpańska przystawka podawana na ciepło. Jedyna trudność w przygotowaniu jej wiąże się z oczyszczeniem papryczek padron z drobnych pestek... Pintxo z anchois, papryką i oliwką Przekąski łatwe i szybkie w przygotowaniu, które sprawdzą się na każdym przyjęciu jako przystawka? Poznajcie jedno z połączeń składników popularnych w przygotowaniu baskijskich pintxos... Champiñones a la plancha Lekko podsmażane na oliwie pieczarki to jedna z najbardziej popularnych hiszpańskich tapas podawanych na ciepło. Pomimo całej swojej prostoty to przekąska, która każdego z was zaskoczy swoim wybornym smakiem... Tapenada Tapenada to słynna śródziemnomorska pasta zmiksowana z oliwek, kaparów i oliwy. Poznaj przepis na hiszpańskie pincho z tapenadą, anchois, kaparami i serem manchego...