Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Co do jej regionalnego pochodzenia i stulecia, w którym powstał przepis wciąż toczą się spory. Jedna z legend mówi o tym, że wynalazcą hiszpańskiej tortilli był baskijski generał Tomás de Zumalacárregui. W trakcie oblężenia Bilbao, podczas pierwszej z wojen karlistowskich, miał on zalecić broniącym miasta posilanie się prostym lecz pożywnym daniem z jajek, cebuli oraz ziemniaków. Ponieważ wojny i głód raczej nie groziły w ostatnich latach mieszkańcom Półwyspu Iberyjskiego przepis na ziemniaczaną tortillę doczekał się wielu ulepszeń: omlet wzbogaca się często bobem, szparagami, cukinią czy papryką.
Podstawową zasadą jest to, aby ilość jajek była równa ilości warzyw. Podajemy przepis na klasyczną tortilla de patatas, spotykaną praktycznie we wszystkich hiszpańskich barach. Je się ją tam na zimno, jako popularną przekąskę (tapa). W domowej, hiszpańskiej kuchni tortilla jest często dodatkiem do kanapek jedzonych na drugie śniadanie.
Składniki dla 4 osób (jako przystawka):
6 dużych jaj
6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę lub plastry
1 cebula drobno posiekana
szczypta soli
oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej ziemniaki.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę.
- Przekładamy ziemniaki z cebulą do miski i odstawiamy na bok, aby nieco przestygły.
- W misce rozmącamy widelcem jajka z solą, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą.
- Na niedużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wlewamy delikatnie masę jajeczno-ziemniaczaną.
- Smażymy na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut (na złoty kolor).
- Odwracamy tortille na drugą stronę (przykładamy do patelni talerz, po czym energicznie odwracamy i delikatnie zsuwamy omlet z powrotem na patelnię) i smażymy kolejne 5 minut.
Hiszpańska tortilla de patatas smakuje wyśmienicie w towarzystwie jasnego piwa.