Kuchnia hiszpańska

W ostatnich latach coraz bardziej popularna na całym świecie staje się kuchnia hiszpańska. Jakie są źródła jej popularności i co sprawia, że zdobywa tak liczną rzeszę wielbicieli? Przez wiele wieków kuchnia hiszpańska była zamknięta w ogólnym pojęciu kuchni śródziemnomorskiej. Chociaż nie jest to całkowicie słuszna teza, niespecjalnie ona irytowała Hiszpanów. Pozostali przy tym, co im po prostu najbardziej smakowało i było jadane od wielu pokoleń w dni powszednie i od święta.

Wiele się zmieniło gdy do głosu doszli hiszpańscy szefowie kuchni pochodzący głównie z Kraju Basków i Katalonii. Chociaż ich główną domeną stała jest kuchnia molekularna, świat odkrył bogactwo i wyjątkowość regionalnych potraw w Hiszpanii. Wszyscy kulinarni podróżnicy mogli teraz przekonać się, że nie jada się tutaj wyłącznie paelli czy gazpacho, a Morze Śródziemne to tylko ułamek krajobrazu tego kraju. Co więc stoi za światowym sukcesem kuchni hiszpańskiej?

Tapas, przystawki, przekąski

Przekąski przystawki tapas

Tarta z serem pleśniowym

Być może wytrawne tarty nie są specjalnością w regionalnych kuchniach Hiszpanii, jednak bogactwo apetycznych składników którymi dysponują Hiszpanie sprawia, że mogą oni wyczarować z nich nie lada smakołyk. Należą do nich błękitne sery z Asturii oraz popularne w tamtejszej gastronomii nasiona sosny pinii. Prezentujemy przepis na pyszną tartę z niebieskim serem i orzeszkami piniowymi.

Ziemniaki a la Rioja

Patatas a la riojana to wyjątkowo aromatyczne i pikantne hiszpańskie danie jednogarnkowe z regionu La Rioja. Nic dziwnego, że wyśmienicie uzupełni je kieliszek czerwonego, wytrawnego wina ze szczepu tempranillo. Jest łatwe do zrobienia, aczkolwiek dosyć pracochłonne.

Tapas papryczki

Papryczki z niespodzianką

Wyśmienite papryczki pochodzące z hiszpańskiej Galicji to doskonała przystawka, szczególnie w towarzystwie wytrawnego wina lub piwa. Poza ich wspaniałym smakiem mają pewną szczególnie interesującą właściwość. W smaku są łagodne, lekko słodkawe, jednak wśród nich zwykle trafia się jakaś szczególnie pikantna. To swego rodzaju wdzięczna zabawa w rosyjską ruletkę.

Ryby i owoce morza

Grillowana makrela na sałatce

Pipirrana to popularna, orzeźwiająca sałatka z Andaluzji, popularna również w sąsiadującej z nią prowincji Kastylii La Manchy - Albacete oraz Murcji. Na wybrzeżu Atlantyku, w Kadyksie i jego okolicach, sałatkę podaje się jako dodatek do grillowanej makreli, a danie to zamiast zwyczajnie "caballa con pipirrana" nosi lokalną nazwę "caballa con piriñaca".

Paella z owocami morza

Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Wśród obcokrajowców panuje przekonanie, że jej klasyczna forma to ryż barwiony szafranem z dodatkiem świeżych owoców morza. Owszem, to aktualnie najpopularniejszy sposób jej przyrządzania tzw. paella marinera lub paella de marisco. Oprócz przepisu przedstawiamy kilka ciekawostek dotyczących tej tradycyjnej potrawy z Walencji.

Pieczona dorada po hiszpańsku

Dorada to prawdziwy rarytas kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnie ciekawy wydaje się przepis na doradę "a la sal", najbardziej popularny w okolicach Alicante oraz Kadyksu. Pozwala się cieszyć pełnią smaku delikatnego mięsa tej wybornej ryby. Drugi to przepis na klasyczną, pieczoną doradę w akompaniamencie białego wina oraz cytryny. Obowiązkowy dodatek do tej ryby to zapiekane ziemniaki z dodatkiem aromatycznych ziół.

Dania mięsne

Kurczak w pikantnej marynacie

Ten wyjątkowo aromatyczny kurczak to danie pochodzące z Aragonii. Niepowtarzalny smak zawdzięcza orientalnym przyprawom, przywiezionym do Hiszpanii przez Maurów: goździkom i cynamonowi. Przepis na pollo al chilindrón nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne.

Migas de pastor

Migas to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej, rozpowszechniona niemal na całym Półwyspie Iberyjskim. Podstawą jest miąższ "wczorajszego" chleba (tzw. migas de pan), oliwa z oliwek, czosnek i mięso wieprzowe. To sycąca, pasterska potrawa bazująca na łatwo dostępnych składnikach, dodatkowo prosta w przygotowaniu.

Hiszpańskie pulpety

Co kraj to obyczaj, a raczej co kraj to pulpet. W Hiszpanii owe pulpety zwą się albóndigas. Są niezwykle popularne i przyrządzane na niezliczoną ilość sposobów. Podajemy przepis na albondigas en salsa de tomate czyli pulpeciki w sosie pomidorowym po hiszpańsku.

Desery

Brzoskwinie w winie

Brzoskwinia w winie to specjał kuchni aragońskiej. Zdecydował o tym najprawdopodobniej soczysty owoc, właśnie w sadach tej części Hiszpanii osiągający najbardziej wykwintny smak. O tym, że doskonałym dodatkiem do niego jest czerwone, wytrawne wino świadczy fakt, że brzoskwinia nierzadko ląduje w popularnej sangrii.

Kawa po hiszpańsku

Kawa po hiszpańsku - espresso ze słodkim skondensowanym mlekiem, czyli café bombón. Za ojczyznę tej małej, "biało-czarnej" uznaje się Alicante i okolice miasta na śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii.

Flan

Jak w około pięć minut wyczarować bazę pod zniewalającą słodycz dysponując jedynie jajkami, mlekiem i cukrem? Przepis na flan mimo iż jest sztandarowym deserem w hiszpańskiej gastronomii wcale nie jest dziedzictwem tutejszej sztuki kulinarnej. Dowiedzcie się jak przygotować podstawową wersję tej słodkości. Reszta to kwestia waszej nieograniczonej inwencji...

Zupy i chłodniki

Baskijska zupa rybna

Marmitako to tradycyjna zupa, a w zasadzie gulasz rybny popularny praktycznie na całym wybrzeżu Morza Kantabryjskiego, również we Francji. Podstawą jej wybornego smaku jest duszony w warzywno-winnej zalewie świeży tuńczyk. W polskich realiach łatwiej dostępną i dużo bardziej przystępną cenowo rybą jest łosoś. Efekt być może nie tak spektakularny jak w przypadku klasycznego marmitako de bonito i tak będzie wyśmienity.

Gazpacho

Gazpacho to chyba druga po paelli najbardziej rozsławiona na świecie potrawa hiszpańska. Większość źródeł mówi o pochodzeniu przepisu na tą zupę z gastronomii arabskiej, z czasów wczesnego średniowiecza, kiedy na Półwyspie Iberyjskim panowali Maurowie. Podajemy przepis na chłodnik idealny na letnie upały - gazpacho andaluz.

Chłodnik Salmorejo

Chłodnik salmorejo to gastronomiczny przebój kuchni andaluzyjskiej, prosty nie tylko ze względu na łatwość w przygotowaniu ale głównie z powodu ilości oraz dostępności składników. Aby uzyskać najsmaczniejszą potrawę kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości - bardzo dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów.

Sałatki i sosy

Sałatka Katalońska

Escalivada (escalibada catalana) to wyborny przepis na soczystą sałatkę z grillowanych warzyw pochodzący z Katalonii. Niegdyś stanowiła ona popularne wiejskie danie ponieważ bakłażan, pomidor, papryka oraz cebula były jednymi z najpopularniejszych warzyw w katalońskich ogrodach. Jest bardzo zdrowa ze względu na bogactwo witamin i niską zawartość cholesterolu.

Sałatka wiejska

Pożywna i jednocześnie lekka sałatka warzywna w Hiszpanii nazywana wiejską (campera). Idealna, wegetariańska potrawa na lato. W kraju w którym powstał ten przepis stanowi często jedną z alternatyw dla typowych dań obiadowych. Można ją również podawać w mniejszych porcjach jako tapas.

Sałatka z dorszem

Esqueixada to klasyka katalońskiej kuchni. Prostota składników i wykonania a zarazem świeżość oraz zdrowa śródziemnomorska dieta. Podstawą tej apetycznej sałatki jest suszony dorsz, pomidory, papryka, cebula, czarne oliwki, oliwa z oliwek oraz ocet winny. Bon profit!

Napoje

Kawa po kanaryjsku

Café leche y leche (kawa z mlekiem i mlekiem) lub barraquito to przepis na kawę pochodzący z Wysp Kanaryjskich. Polega na podaniu kawy w towarzystwie dwóch rodzajów mleka: zwykłego oraz skondensowanego. Powstaje w ten sposób smaczny i pobudzający do życia napój.

Sangria

Sangría to niezastąpiony napój na gorące, nie tylko hiszpańskie wieczory. Jego nazwa pochodzi od wyrazu "sangre" czyli "krew". Przepisów na sangríę są tysiące, istnieją różnorodne kombinacje owoców z czerwonym wytrawnym winem.

Więcej o kuchni hiszpańskiej...

Jednym z sekretów powodzenia hiszpańskiej kuchni jest oczywiście świeżość składników używanych do przygotowania potraw. Prawie każde, nawet malutkie miasto w Hiszpanii posiada rynek, na którym zaopatrują się w mięso, warzywa, owoce bądź ryby lokalni restauratorzy oraz zwyczajni mieszkańcy. Wielu z Was mogło słyszeć o słynnym targowisku La Boquería w stolicy Katalonii, określanym "żołądkiem Barcelony". Całkiem możliwe, że uznawana jeszcze do niedawna za najlepszą restaurację na świecie "El Bulli" prowadzona przez Ferrana Adrià wcale nie uzyskałaby takiego statusu gdyby zaopatrywał się on w składniki w innym miejscu. Tak więc aby przekonać się jak ważną rolę odgrywa świeżość w kuchni hiszpańskiej wystarczy wybrać się na jedno z takich targowisk. I nie ważne czy to będzie targ rybny w portowej wiosce w Galicji czy warzywne stragany w małym miasteczku Nawarry. Od wczesnych godzin rannych tłoczą się tam rzesze poszukujących idealnego smaku klientów przekrzykujących się ze sprzedawcami przekonanymi o prymacie ich towarów. Produkty, które kupimy będą niezmiennieświeże gdyż często trafiają tam niemalże z samego pokładu rybackiego statku zakotwiczonego w pobliskim porcie albo prosto z drzew usytuowanych na najbliższym pagórku. Hiszpanie działający w branży gastronomicznej dokładnie znają wygląd wyłowionej tego samego dnia krewetki oraz bez smakowania potrafią określić słodkość brzoskwini. Jeśli restaurator dba o wizerunek swojego lokalu musi być w tej materii ekspertem. Jego klienci smakując zamówione danie w pierwszej kolejności zwrócą uwagę na jego świeżość i aromatyczność.

Zapraszamy do odkrywania kuchni hiszpańskiej z pomocą przepisów kulinarnych. W niniejszej sekcji prezentujemyprzepisy zarówno na najsłynniejsze hiszpańskie potrawy jak i te mniej znane, należące do kanonów gastronomii regionalnych. Dowiecie się wiele na temat opisanych dań, regionów w których się je przygotowuje, zwyczajów które towarzyszą ich konsumowaniu, używanych składnikach oraz doborze odpowiednich win. Kuchnia hiszpańska i jej przepisy posiadają wiele zalet - potrawy są z reguły łatwe w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne.

Przepisy kuchni hiszpańskiej w większości przypadków cechuje mała ilość składników potrzebnych do ich przygotowania. Dania z reguły nie wymagają dużego zaangażowania czasu ze strony kucharza, niekiedy jednak należy nieco odczekać (nawet całą noc) aż potrawa osiągnie odpowiedni moment na to by móc się nią w pełni delektować. Jeszcze nie tak dawno istotnym problemem była dostępność niektórych składników w polskich sklepach. W dzisiejszych czasach jesteśmy w stanie przyrządzić niemal wszystkie hiszpańskie dania. Produkty regionalne z Hiszpanii można kupić w większości polskich supermarketów, te najrzadsze w specjalistycznych sklepach z śródziemnomorską żywnością lub w internecie. Dodatkowo, z każdym rokiem na skutek rosnącej konkurencji między ich importerami można je kupić coraz taniej.Przepisy kulinarne kuchni hiszpańskiej niekiedy posiadają swoje odpowiedniki w gastronomii innych krajów. Opisując takie potrawy w naszym serwisie staramy się wspominać o tego typu analogiach. Życzymy smacznego! Que aproveche!

Kuchnia hiszpańska - regionalne gastronomie w Hiszpanii

Kuchnie regionalne

Poznaj regionalne gastronomie w Hiszpanii. Czego warto spróbować będąc w Andaluzji, Katalonii, Kraju Basków, Galicji, na Wyspach Kanaryjskich i Majorce...

Restauracje z kuchnią hiszpańską w całej Hiszpanii oraz w Polsce

Restauracje hiszpańskie

Poznaj ciekawe bary i restauracje z kuchnią hiszpańską w różnych zakątkach Hiszpanii oraz w Polsce...

Jamón serrano - długo dojrzewająca hiszpańska szynka

Jamón serrano

Poznajcie sekret wyjątkowego smaku długo dojrzewających szynek hiszpańskich. Wszystko co powinniście wiedzieć o jamón serrano...

Pintxos (pinchos) czyli apetyczne baskijskie przystawki

Pintxos

Baskijskie pintxos (hiszp. pinchos) to niebo dla miłośników pysznych przekąsek. Dowiedz się wielu ciekawostek na ich temat...

Wybrane Przepisy