Hiszpańskie ciasta, torty i serniki - przepisy

Hiszpańskie ciasta, torty i serniki

przepis na ciasto tarta de Santiago

Tarta de Santiago

Gastronomii galicyjskiej można zasmakować już tuż za granicą francuską, przekraczając ją w Pirenejach. Wystarczy znaleźć się w jednej z miejscowości na szlaku do Santiago de Compostela. Na pielgrzymów czeka bardzo słodkie i energetyczne migdałowe ciasto...

Przepis na ciasto baskijskie z wiśniami

Ciasto baskijskie

Baskijska gastronomia nie zapomina o miłośnikach słodkości. Ciasto baskijskie to deser, którego korzeni należy szukać po francuskiej "stronie" Kraju Basków, w regionie Lapurdi. Wybór nadzienia do waszego przepisu na pastel vasco lub tzw. "biskotxa" pozostawiamy Wam...

Torta imperial - przepis hiszpański tort imperialny

Tort imperialny

Nasz przepis na "torta imperial" zdecydowanie różni się od klasycznego wydania deseru, który dostępny jest w większości sklepów w Hiszpanii. To bardziej luźna wariacja na temat turonu - bogata, domowa wersja, pełna migdałów i karmelu. Po prostu luksusowy, pyszny tort...

Przepis na hiszpańską "małpę wielkanocną"

Mona de Pascua

U nas na wielkanocnych stołach królują babki, serniki oraz mazurki. W Hiszpanii rządzi przygotowane niekiedy w bardzo figlarnej formie ciasto, które symbolizuje koniec Wielkiego Postu. Dowiedz się czym jest "wielkanocna małpa" i poznaj naszą gastronomiczną wariację na jej temat...

Roscón de Reyes - przepis na ciasto na Święto Trzech Króli

Roscón de Reyes

Ciasto w kształcie pierścienia zwane roscón de Reyes związane jest z tradycją obchodzenia Święta Trzech Króli w Hiszpanii. Polem do popisu dla hiszpańskich cukierników jest nadzienie przedzielające dwie warstwy drożdżówki udekorowanej kandyzowanymi owocami i migdałowymi płatkami...

Przepis na bananowy sernik z Wysp Kanaryjskich

Kanaryjski sernik z bananami

Zdradzimy wam kilka tajemnic dotyczących znakomitych bananów z Wysp Kanaryjskich. Do tego oczywiście przedstawiamy hiszpański przepis na bananowy sernik, który ma trochę wspólnego z kantabryjskim quesada reina i tradycyjnym kanaryjskim quesadilla herreña...

Tarta con crema de almendras - tarta z kremem migdałowym

Tarta z kremem migdałowym

Krem migdałowy to w hiszpańskiej gastronomii bardzo popularny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek. Nadaje im lekkiego i aksamitnego smaku oraz subtelnej słodyczy. Prezentujemy przepis na popularną hiszpańską tartę z kremem z migdałów...

Hiszpański przepis na migdałowy biszkopt z pomarańczami

Migdałowy biszkopt z pomarańczami

Lekki migdałowy biszkopt z pomarańczową koroną. Kojarzy się z hiszpańskim Lewantem czyli śródziemnomorskimi okolicami Walencji i Alicante, słynącymi z najlepszych pomarańczy w całej Europie oraz migdałowych sadów. Wyśmienicie smakuje z gałką czekoladowych lodów...