Tarta z kremem migdałowym - przepis

Krem migdałowy to w hiszpańskiej gastronomii bardzo popularny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek. Nadaje im lekkiego i aksamitnego smaku oraz subtelnej słodyczy. Spożywanie migdałów w umiarkowanej ilości ma właściwości prozdrowotne, redukuje poziom złego cholesterolu. Prezentujemy przepis na popularną i zdrową hiszpańską tartę z kremem migdałowym, niekiedy wzbogacaną poprzez dodatek owoców (jabłka, ananasa).

Sprawdzony przepis na tartę z kremem

Tarta con crema de almendras. Przepis.

Ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko

Krem migdałowy:

  • 150 g mielonych migdałów
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • Skórka otarta z połowy pomarańczy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagniatamy (w razie potrzeby można dosypać jeszcze odrobinę mąki) i wyklejamy nim tortownice lub formę do tart. Ciasto nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Podpiekamy spód tarty w temperaturze 180’C przez 20 minut, w tym czasie przygotowujemy nadzienie.
  3. W misce umieszczamy mielone migdały, skórkę otartą z pomarańczy, cukier oraz żółtka i miksujemy aż składniki się połączą. W osobnej misce ubijamy białko na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z masą migdałową.
  4. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy całość jeszcze około 25 minut.
  5. Upieczoną tarte migdałową studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.