Ciasto Baskijskie - przepis na pastel vasco

Baskijska kuchnia słynie z najdoskonalszych potraw z ryb i owoców morza. Nie zapomina jednak o miłośnikach słodkości. Pastel vasco to deser o wielowiekowej tradycji. Jego korzeni należy szukać po francuskiej stronie Kraju Basków, w miejscowości Cambo-les-Bains w regionie Lapurdi. W XVIII wieku ciasto baskijskie nadziewano świeżymi figami, jeżynami i czereśniami. W XIX wieku jako nadzienie zaczął królować krem cukierniczy (crema pastelera). Obecnie najpopularniejsze są owocowe konfitury. Wybór nadzienia do Waszego baskijskiego "biskotxa" pozostawiamy Wam.

Przepis na pastel vasco


Składniki:

Na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła, pociętego na małe kawałki
  • 100g cukru
  • 3 żółtka i 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy cytryny
Na krem:
  • 400ml tłustego mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki brandy, ciemnego rumu lub pacharan (baskijskiego tarninowego ginu)
Wypełnienie:
  • 150 g drylowanych czereśni lub wiśni
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki brandy, ciemnego rumu lub pacharan (baskijskiego tarninowego ginu)

Wykonanie:
  1. Przygotowujemy wypełnienie: czereśnie mieszamy ze skórką z cytryny i zalewamy alkoholem. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.
  2. Ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w misce(zostawiamy odrobinę żółtka, którym przed pieczeniem posmarujemy ciasto) i szybko zagniatamy. Odkładamy je zawinięte w woreczek do lodówki.
  3. Krem: składniki kremu (oprócz alkoholu) umieszczamy w rondelku i dokładanie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając aż krem zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia, kiedy ostygnie mieszamy z alkoholem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm.
  5. Wycinamy dwa okręgi, z czego jeden ma być wielkości formy (najlepiej o średnicy 25 cm) a drugi nieco większy.
  6. Większym plackiem wylepiamy nasmarowaną masłem formę do pieczenia, tak aby powstał brzeg o wysokości około 1 cm.
  7. Na ciasto wykładamy czereśnie, które zalewamy kremem.
  8. Całość przykrywamy drugim plackiem i delikatnie dociskamy brzegi.
  9. Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem.
  10. Ciasto baskijskie pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180’C.
  11. Chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
     

Gotowe !