Hiszpańskie desery i słodkości - przepisy

Hiszpańskie desery II

Krem Kataloński

Smakując krem kataloński w hiszpańskiej restauracji lub w domowym zaciszu od razu nasuwają się skojarzenia z crème brûlée. Okazuje się, że francuski przepis jest zaledwie XX-wiecznym wariantem tradycyjnego deseru związanego z gastronomią Katalonii.

Ryż na mleku

Ryż na mleku to międzynarodowy deser, w Hiszpanii kojarzony z gastronomią Asturii. Wyborny smak i aromat nadaje mu kompozycja z cynamonem oraz skórką cytrynową. Przepis banalny, efekt wyśmienity. Można go wzbogacić dodając laskę wanilii lub zastępując skórkę cytrynową przez pomarańczową.

Lody z szafranem

Słodkim sposobem na radzenie sobie z upałami lub receptą na dobry humor jest zajadanie się lodami. Smakiem, który z pewnością zawojuje nasze zmysły jest szafran. Największe uprawy krokusa służącego do otrzymywania tej przyprawy znajdują się w Kastylii La Manchy.

Churros z czekoladą

Hiszpanie, w szczególności mieszkańcy Madrytu, mają gastronomiczny sposób na chłodne dni. Po niezbędną porcję energii udają się najczęściej z samego rana do lokalu zwanego churrería albo barów i restauracji, które mają wywieszoną kartkę z napisem "Hay churros".

Flan

Jak w około pięć minut wyczarować bazę pod zniewalającą słodycz dysponując jedynie jajkami, mlekiem i cukrem? Dowiedzcie się jak przygotować podstawową wersję flanu, najpopularniejszego hiszpańskiego deseru. Reszta to kwestia waszej nieograniczonej inwencji.

Migdały w cukrze

Almendras garrapiñadas to jedne z najbardziej uzależniających słodyczy w Hiszpanii. Być może dlatego Hiszpanie mają zwyczaj zajadać się migdałami w cukrze podczas świąt i lokalnych fiest. Sprzedawane są zwykle na odpustach prosto ze stoisk rozstawionych w ciasnych uliczkach.

Pestiños

Kruche i nasycone aromatem białego wina. Kojarzone w Hiszpanii z wielkopostną tradycją i obchodami Wielkiego Tygodnia (Semana Santa). Takie są właśnie andaluzyjskie pestiños znane również pod nazwą borrachuelos (hiszp. borracho - pijany).

Magdalenas - ciastka

Tradycyjne magdalenki to francuskie ciastka o muszelkowatym kształcie. Znane są w Polsce, ponieważ według pewnej legendy w powstanie przepisu wplątany jest "okruszek" historii naszego kraju. W Hiszpanii istnieje inna opowieść związana z powstaniem tego popularnego deseru.

Ensaimadas - drożdżówki

Trudno jest znaleźć bardziej odpowiedni przepis gastronomiczny, z którym można byłoby identyfikować Majorkę niż ten na słynne drożdżówki ensaimadas. Poskręcane niczym muszla ślimaka, przysypane warstwą cukru pudru, obowiązkowo świeżutkie są doskonałym dodatkiem do kawy.

przepis na smażone mleko (leche frita)

Leche frita

Jednym z najpopularniejszych domowych deserów w Hiszpanii jest leche frita. "Smażone mleko", bo tak dosłownie należy przetłumaczyć jego nazwę, to wyjątkowo prosty przepis, przy odrobinie fantazji pozwalający wyczarować prawdziwą ucztę dla naszych zmysłów...

Przepis na hiszpańskie ciastka alfajores

Alfajores

Alfajor to jedna z najważniejszych słodkości w gastronomii hiszpańskiej, szczególnie popularna w Andaluzji. Ten bardzo stary arabski przepis na deser doczekał się wielu modyfikacji i rozprzestrzenił się z biegiem czasu na większą część Półwyspu Iberyjskiego oraz do Ameryki Łacińskiej...

Bożonarodzeniowe ciastka z Hiszpanii - polvorones

Polvorones

My na święta Bożego Narodzenia upajamy się imbirowym zapachem pierników, a Hiszpanie migdałowo-cynamonowym aromatem polvorones. To kruche ciasteczka, którym na słodkim, świątecznym stole zwykle towarzyszy turrón.

Beziki migdałowe

Merengues to w Hiszpanii termin używany do określania bezowych ciasteczek, często spożywanych w towarzystwie kawy. Prezentujemy przepis na beziki migdałowe z delikatną nutką kawową. Są łatwe w przygotowaniu, a w smaku niesamowicie lekkie, bogate i pyszne.

Brzoskwinie w winie

Brzoskwinia w winie to specjał kuchni aragońskiej. Zdecydował o tym najprawdopodobniej soczysty owoc, właśnie w sadach tej części Hiszpanii osiągający najbardziej wykwintny smak. Doskonałym dodatkiem do brzoskwini jest czerwone, wytrawne wino.

Torrijas de leche

Torrijas to najbardziej klasyczna słodycz kojarzona z okresem Wielkiego Postu oraz Wielkiego Tygodnia w Hiszpanii. Przepis, którego historia sięga czasów Imperium Rzymskiego jest wyjątkowo prosty. Efekt wyśmienity, w szczególności w towarzystwie kieliszka deserowego wina.