Smażone mleko - przepis na leche frita

Jednym z najpopularniejszych domowych deserów w Hiszpanii jest leche frita. Ze względu na swoją powszechność nie znajduje się więc raczej w menu hiszpańskich restauracji.

Smażone mleko bo tak dosłownie należy przetłumaczyć jego nazwę to wyjątkowo prosty przepis, przy odrobinie fantazji pozwalający wyczarować prawdziwą ucztę dla naszych zmysłów. Chociaż wiele miast i regionów autonomicznych próbuje sobie przypisać jego pochodzenie, największa tradycja w wyrabianiu leche frita i jego popularność wskazuje na Kastylię i León. Chociaż przepis jest prosty, na rozkoszowanie się smakiem gotowego smażonego mleka w panierce trzeba trochę poczekać.

Podajemy najprostszy przepis na leche frita (porcje dla 6-ciu osób), ponieważ istnieje oczywiście wiele jego wariantów. Aby smak deseru był bardziej intensywny, a zapach bardziej aromatyczny najlepiej jest oddzielić do garnka połowę mleka z dodatkiem laski cynamonu (może być wanilia) oraz skórką cytrynową lub pomarańczową i postawić na ogniu do momentu gotowania. Następnie gasimy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Wyjmujemy z mleka nadające aromat składniki i gdy będzie chłodne dolewamy do pozostałego.

Hiszpański przepis na leche frita

Smażelina mleka:

  • 500 ml mleka
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa (alternatywnie)
  • laska cynamonu (alternatywnie)
  • 40 g roztopionego masła
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko i 4 żółtka
  • olej do smażenia

Panierka:

  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej

Do podania:

  • cukier wymieszany z mielonym cynamonem
  • owocowe dodatki (pomarańcza, owocowe konfitury, jeśli chcemy nadać deserowi odrobinę "charakteru" możemy go zrosić dobrym likierem)

Wykonanie:

  1. Mleko, masło, jajko i żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą umieszczamy w garnku i miksujemy do połączenia składników.
  2. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje zestawiamy z ognia i wylewamy masę na natłuszczoną oliwą blachę (30x30cm, masa powinna mieć grubość około 1,5 cm).
  3. Kiedy masa ostygnie wstawiamy ją do lodówki (na im dłużej tym lepiej).
  4. Następnego dnia (lub po schłodzeniu) tniemy na kwadraty o boku 3-5 cm lub prostokąty i panierujemy dwukrotnie w jajku i bułce. Odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby panierka stężała.
  5. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy panierowany krem na złoty kolor.
  6. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  8. Podajemy na ciepło z pomarańczą lub innymi dodatkami.

Pamiętajmy, że deser ten smakuje najlepiej świeży oraz nie nadaje się do długiego przechowywania w lodówce. Mimo dużej słodyczy jest on dosyć niskokaloryczny.