Krem kataloński – przepis na crema catalana

Smakując crema catalana w hiszpańskiej restauracji lub w domowym zaciszu od razu nasuną się skojarzenia z crème brûlée. Okazuje się, że francuski przepis jest zaledwie XX-wiecznym wariantem tradycyjnego deseru związanego z gastronomią Katalonii. Receptura na wykwintną słodycz podawaną w żaroodpornych miseczkach została ujęta w najważniejszych średniowiecznych książkach kulinarnych, chociażby w manuskrypcie Llibre de Sent Soví spisanym w 1324 roku rzecz jasna w języku katalońskim. Tradycyjnym świętem związanym z przyrządzaniem crema catalana jest obchodzony 19 marca Dzień Św. Józefa tzw. Festa de Sant Josep. Wtedy to właśnie, według starego zwyczaju, przygotowuje ten deser ktoś blisko związany z rodziną, mieszkający z nią pod jednym dachem np. babcia lub niezamężna ciotka. W najlepszych katalońskich manufakturach i restauracjach do tworzenia karmelowej skorupy stosuje się przyrząd będący rozgrzaną w ogniu do czerwoności żelazną spiralą.

Przepis na pyszny krem prosto z kataloni


Składniki:
  • 250 ml mleka tłustego
  • 250 śmietanki kremówki
  • 800 g cukru
  • 6 żółtek
  • cukier trzcinowy
  • skórka starta z cytryny
Przygotowanie:
  1. Żółtka miksujemy z połową cukru, mleko, śmietankę i resztę cukru zagotowujemy cały czas mieszając.
  2. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Powoli dolewamy śmietanową masę do żółtek, cały czas miksując lub mieszając.
  3. Ponownie stawiamy na gazie - krem podczas gotowania będzie gęstniał, wystarczy go podgrzewać około 7 minut, tak by nabrał odpowiedniej konsystencji.
  4. Przelewamy krem do naczynek i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  6. Przed podaniem każdą porcję posypujemy cukrem trzcinowy i spalamy lekko wierzch specjalnym palnikiem, lub (tak jak creme brulee) podstawiamy na chwilę pod rozgrzany górny palnik piekarnika.

Przepis i małe zdjęcie pochodzi z muzyczno-kulinarnego wydawnictwa Appetit Hiszpania.