Pijane ciastka – przepis na Pestiños

Przepis na pyszne pestinos Kruche i nasycone aromatem białego wina. Kojarzone w Hiszpanii z wielkopostną tradycją i obchodami Wielkiego Tygodnia (Semana Santa). Takie są właśnie pestiños znane również pod nazwą borrachuelos (hiszp. borracho - pijany).

Pochodzenie tych typowo andaluzyjskich słodkości popularnych w gastronomii całej Hiszpanii trzeba oczywiście przypisać Maurom. Ulubiony przysmak dla najmłodszych, o alkohol z wina nie musimy się obawiać gdyż ulatnia się całkowicie podczas pieczenia pozostawiając wspaniały aromat.

Składniki na około 40 ciasteczek: 

7 owoców kardamonu
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
120 ml oliwy z oliwek + oliwa do smażenia ciastek
200 ml białego wina
1 łyżka płynnego miodu
Cukier do obtoczenia usmażonych ciastek wymieszany z otarta z pomarańczy skórką 

Wykonanie:

1) Z owoców kardamonu wyskubujemy ziarenka i tłuczemy je w moździerzu .

2) W dużej misce umieszczamy mąkę, cynamon, kardamon i mód, pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy do niego oliwę z oliwek (120 ml) oraz białe wino.

3) Wyrabiamy ciasto, przykrywamy folia lub ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

4) Na oprószonej mąka stolnicy partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kwadraty o bokach długości około 4 centymetrów, a następnie sklejamy z sobą dwa przeciwne rogi (ciasteczka kształtem przypominają rurki).

5) W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę (aby sprawdzić czy jest dobrze nagrzana wrzucamy jedno ciastko, jeśli jest złoto brązowe po około 1,5 minuty, to znak, że można zacząć partiami smażenie kolejnych).

6) Usmażone ciastka wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym aby pochłonął nadmiar tłuszczu.

7) Jeszcze ciepłe pestiños obtaczamy w cukrze aromatyzowanym pomarańczową skórką.

Ostudzone ciastka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i temperaturze pokojowej do 4 dni.