Arroz con leche - przepis na ryż na mleku

Arroz con leche (ryż na mleku) to międzynarodowy deser. W Hiszpanii kojarzony jest jednak z gastronomią Asturii. Wyborny smak i aromat nadaje mu kompozycja z cynamonem oraz skórką cytrynową. Przepis banalny, efekt wyśmienity. Żeby się zbyt szybko nie znudził można go wzbogacić dodając laskę wanilii lub zastępując skórkę cytrynową przez pomarańczową. 

  Przepis na ryż na mleku

Składniki (dla 6 osób): 
  • 200 g ryżu o okrągłych ziarnach
  • 1 litr mleka
  • 1 laska cynamonu
  • Skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 80 g cukru
  • Cynamon w proszku do posypania

 

Wykonanie:
  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, laskę cynamonu oraz skórę otartą z połowy cytryny i zagotowujemy.
  2. Ryż układamy na sicie i przelewamy zimną wodą tak długo, aż woda po płukaniu ryżu zmieni kolor z białego na przezroczysty.
  3. Do gotującego się mleka wrzucamy ryż, zmniejszamy ogień i gotujmy około pół godziny, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż już będzie miękki, wyjmujemy laskę cynamonu, a ryż przekładamy do małych miseczek lub szklanych pucharków.
  4. Podajemy ostudzony, posypany mielonym cynamonem.