Tapas z krewetkami i pieczarkami - przepis

Zarówno krewetki, jak i pieczarki są popularnymi składnikami w kuchni hiszpańskiej. Okazuje się, że w duecie mogą stworzyć wyśmienitą i łatwą w przygotowaniu przekąskę. Wystarczy zarumienić je delikatnie na oliwie z odrobiną przypraw. Kilkanaście minut i mamy "małe co nieco", które w moment zniknie z talerzy podczas każdego przyjęcia. A oto przepis na popularną hiszpańską tapa de gambas con champiñones

Hiszpański przepis na tapas z krewetkami i pieczarkami

Tapas z krewetek i pieczarek (po 3 porcje dla 4 osób)

Składniki:

24 pieczarki (najlepiej o podobnej średnicy kapelusza)

36 krewetek

natka pietruszki

1 lub 2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek (100 ml)

sól

Przygotowanie:

1) Pieczarki dobrze umyć i odkroić im nóżki na wysokości kapelusza.

2) Krewetki umyć, obrać i oczyścić.

3) Na patelni podgrzać niewielką ilość oliwy z pokrojonym w plasterki czosnkiem i podsmażać na niej, na małym ogniu pieczarki przez około 3 minuty z każdej strony. Podsmażone pieczarki zdjąć na talerz.

4) Na tej samej oliwie na ktorej smażyliśmy pieczarki, krótko podsmażać krewetki do momentu aż zaczną się złocić.

5) Przygotowane pieczarki oraz krewetki nabijać na patyczek lub wykałaczkę (tak jak na zdjęciu). Z wierzchu udekorować natką pietruszki.

Gotowe tapas można podawać na ciepło lub na zimno. Smakują wybornie w towarzystwie białego, wytrawnego wina (albariño, sauvignon blanc lub verdejo).

Fot: Sociedad Regional de Turismo (Infoasturias - Arnaud Späni)