Grillowane krewetki - przepis

Przepis na krewetki z patelni należy do kanonów nie tylko kuchni śródziemnomorskiej. To danie wykwintne i wymagające znikomej ilości składników, lecz łatwe w przygotowaniu jedynie z pozoru.

By się o tym przekonać wystarczy skosztować grillowanych na patelni krewetek w przyzwoitej restauracji na wybrzeżu Hiszpanii bądź krajów, w których poławiane są te skorupiaki (chociażby we Włoszech czy w Portugalii) oraz przyrządzanych tam, gdzie konieczny jest ich daleki transport. Największym sekretem jest świeżość i jakość składników oraz umiejętność ich odpowiedniego wykorzystania. W Hiszpanii za najodpowiedniejsze, w przypadku potrawy zwanej gambas a la plancha, są uznawane krewetki (Aristeus antennatus) określane mianem "czerwonych" gambas rojas oraz poławiane w Atlantyku na wybrzeżu andaluzyjskich prowincji Kadyks i Huelva "białe" gambas blancas. Kluczowy jest czas, w którym grillowane są te skorupiaki. Jeśli są świeżutkie należy je podsmażać na płaskiej patelni bardzo krótko by nie zabić ich wybornego smaku (wystarczy nawet minuta na grillowanie z obydwu stron). Należy również użyć do tego odpowiednio delikatnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Poniżej przedstawiamy przepis na smażone na patelni krewetki.

Przepis na bardzo smaczne grillowane krewetki.

Gambas a la plancha

Składniki:

  • Średniej wielkości krewetki (mogą być krewetki tygrysie)
  • Oliwa z oliwek extra virgen
  • Sól morska gruboziarnista
  • Cytryna

Wykonanie:

  1. Jeśli dysponujemy mrożonymi krewetkami rozmrażamy je odpowiednio długo, tak by pozbyć się z nich nadmiaru wody.
  2. Na szerokiej patelni z grubym i płaskim dnem rozkładamy dokładnie krewetki, posypujemy je szczyptą soli, rozlewamy obok niedużą ilość oliwy z oliwek (ok. 1 łyżka na 10 krewetek) i podgrzewamy patelnię.
  3. Smażymy je na dużym ogniu przez około 1 minutę (aż się lekko zarumienią), obracamy na drugi bok, ponownie posypujemy solą, dolewamy odrobinę oliwy i podsmażamy przez kolejną minutę.
  4. Podajemy na talerzu gorące, w towarzystwie ćwiartki cytryny oraz kawałków świeżej bagietki.

Pamiętajmy, że czas grillowania na patelni to kwestia wyczucia kucharza. Zależny jest od tego czy krewetki są świeże (bezpośrednio z morza), przechowywane w chłodni lub rozmrażane. Te ostatnie warto podsmażać nieco dłużej niż minutę z każdej ze stron.