Fideos z owocami morza - przepis

Przepis na fideos z owocami morza Doskonałą alternatywą dla paelli z owocami morza jest fideuá marinera. W tym przypadku mieszkańcy środkowej części wybrzeża śródziemnomorskiego Hiszpanii (głównie w rejonie Walencji oraz Murcji) postawili na makaron. Efekt dzięki dodatkom typowym dla słynniejszego kuzyna (szafran, świeże owoce morza) jest równie wyśmienity.

Fideuá marinera

Składniki dla 5 osób:

  • 600 ml bulionu rybnego
  • 250 g mieszanki owoców morza (omułki, małże, krewetki, kalmary, mątwy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobna kostkę
  • 200 g dojrzałych, obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 300 g drobnego makaronu
  • 1/3 łyżeczki nitek szafranu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki pimenton 

Do podania:

  • cząstki cytryny
  • posiekana natka pietruszki
  • sól do smaku

Wykonanie:

Podgrzewamy bulion rybny razem z nitkami szafranu oraz słodką papryką pimenton i trzymamy go na kuchence, aby pozostał ciepły.
Rozgrzewamy patelnię do paelli i wlewamy na nią oliwę. Podsmażamy cebulę, czosnek i marchewkę, a gdy cebula zmieni kolor na złoty, dodajemy makaron i pomidory. Dalej podsmażamy przez około 2 minuty.
Zalewamy całość 500 ml bulionu rybnego (100 ml zostawiamy sobie na ewentualne dolewki, jeśli będą potrzebne), zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut.
Jeśli bulion został cały wchłonięty, dolewamy pozostały.

Dodajemy owoce morza, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Po tym czasie próbujemy makaron, jeśli jest już prawie miękki, zestawiamy patelnię z ognia i przykrywamy ją szczelnie folią aluminiową i czysta ściereczką, aby makaron doszedł. Po 5 minutach odkrywamy patelnię, układamy na wierzchu cząstki cytryny i posypujemy natka pietruszki. Podajemy ciepłe.

Jakie wino dobrać do fideuá de marisco?

Ponieważ to bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku potrawa wymaga winnego kompana, który nie podda się jego charakterowi. Powinniśmy się więc zatroszczyć o rozpieszczające nos i podniebienie świeżymi, cytrusowymi nutami wina z Galicji (szczepy albriño, godello lub/i treixadura). Doskonałą alternatywą jest też intensywne verdejo z Ruedy. Mistrzowskim dodatkiem będzie chardonnay z Nawarry, koniecznie starzony w dębowych beczkach.