Hiszpańskie dania z mięsem - przepisy

Hiszpańskie dania z mięsem - przepisy

przepis na albondigas en salsa de tomate

Albóndigas en salsa de tomate

Hiszpańskie pulpety noszą nazwę albóndigas. Są niezwykle popularne w tamtejszej gastronomii i przyrządzane na niezliczoną ilość sposobów. Podajemy przepis na albóndigas en salsa de tomate czyli pulpeciki w sosie pomidorowym po hiszpańsku...

pieczona sarnina z musem z pigwy - przepis

Corzo asado con pure de membrillo

Dziczyzna zajmuje ważne miejsce w kuchni hiszpańskiej, szczególnie w gastronomii regionalnej wspólnot autonomicznych takich jak Aragonia, Nawarra czy Kastylia la Mancha. Często komponuje się ją tam z odważnymi dodatkami jak mus z pigwy nazywany w Hiszpanii dulce de membrillo...

migas de pastor - hiszpański przepis kulinarny

Migas de pastor

Migas to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Podstawą jest miąższ czerstwego chleba, oliwa z oliwek, czosnek i mięso wieprzowe. To sycąca, pasterska potrawa bazująca na łatwo dostępnych składnikach, dodatkowo prosta w przygotowaniu...

Hiszpański przepis na kurczaka w sosie migdałowym

Pollo en pepitoria

Pepitoria to tradycyjny hiszpański sposób przyrządzania dań mięsnych zapożyczony z kuchni arabskiej. Polega na zagęszczeniu sosu otrzymywanego z mięsa poprzez dodanie do niego żółtek jajek oraz mielonych migdałów. Prezentujemy przepis na kurczaka w sosie migdałowym...

Przepis na fabadę

Fabada Asturiana

Fabada asturiana to przepis pochodzący z leżącego na północy kraju Księstwa Asturii, regionu gdzie "szczyty Europy" (Picos de Europa) spadają stromo ku morskim klifom zielonego wybrzeża Costa Verde. Fabada to hiszpańskie danie jednogarnkowe, bardzo treściwe, idealne na jesienną słotę...

Hiszpański przepis z Majorki - empanadillas de sobrasada y miel

Empanadillas de sobrasada y miel

Sobrasada to regionalna wędlina Balearów stanowiąca dla jej producentów swego rodzaju kompromis związany z wilgotnym klimatem panującym na śródziemnomorskich wyspach. Wypróbuj przepis na pierożki nadziewane pikantną sobrasadą połączoną ze słodkim miodem...

Przepis na kurczaka w pikantnej marynacie

Pollo al chilindrón

Przepis na kurczaka w sosie chilindrón pochodzi z Aragonii. Niepowtarzalny smak danie to zawdzięcza orientalnym przyprawom, przywiezionym do Hiszpanii przez Maurów: goździkom i cynamonowi. Przepis nie jest skomplikowany, a składniki łatwo dostępne.

Hiszpański przepis na ciecierzycę z kaszanką (garbanzos con morcilla)

Cicierzyca z kaszanką

W Hiszpanii ciecierzyca jest niezwykle popularnym składnikiem wielu dań. Garbanzos con morcilla to energetyczne i sycące danie, któremu przy użyciu dobrej jakości składników nie można odmówić wybornego smaku. Prezentujemy przepis na ciecierzycę z niekoniecznie hiszpańską kaszanką...

bakłażany nadziewane mięsem mielonym (berenjenas rellenas de carne)

Berenjenas rellenas de carne picada

W okolicach miasteczka Almagro w Kastylii La Manchy rosną znakomite bakłażany - berenjenas de Almagro. Zrywa się je zanim dojrzeją i konserwuje w zalewie na bazie octu winnego i przypraw. Prezentujemy popularny hiszpański przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym...

Carcamusas toledanas - przepis na wieprzowinę duszoną w sosie pomidorowym

Carcamusa toledana

Hiszpańska kuchnia w regionie Kastylii La Manchy z pewnością zadowoli podniebienia smakoszy potraw mięsnych o zdecydowanym smaku. Dobrym przykładem może być duszona w pomidorowym sosie wieprzowina, danie serwowane w większości restauracji w Toledo...

królik duszony w białym winie

Conejo al vino blanco

Potrawy z mięsa króliczego takie jak arros amb conill, conejo con caracoles czy conejo al ajillo to pozycje obowiązkowe w menu regionalnych restauracji. Prezentujemy popularny w Hiszpanii przepis na królika duszonego w białym winie z czosnkiem, cebulą i tymiankiem...

Przepis na szaszłyki - pinchos morunos

Pinchos morunos

Pinchos morunos czyli szaszłyki są popularnym daniem w całej Hiszpanii i naprawdę trudno jest się im oprzeć. Sekret ich smaku to właściwy dobór odpowiednich ziół i przypraw, a następnie zamarynowanie przyprawionego mięsa w tzw. adobo. Najwspanialsze można zjeść w hiszpańskiej Estremadurze...

Przepiórki w sosie a la bilbaina - hiszpański przepis

Przepiórki w salsie bilbaina

W kuchni hiszpańskiej mięso przepiórek jest dużo bardziej popularne niż w naszej rodzimej gastronomii. Przedstawiamy przepis na codornices a la bilbaina czyli smażone przepiórki podane w aromatycznym, baskijskim sosie salsa bilbaina...

Przepis na kurczaka po katalońsku

Pollo asado a la catalana

Kurczak po katalońsku to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych związanych z tradycyjną kuchnią hiszpańską. Jest jedną ze świątecznych potraw Katalończyków. Całorocznie można ją znaleźć w menu wielu restauracji w Barcelonie i okolicach...