Ciecierzyca z kaszanką - przepis

Przepis na pyszną ciecierzycę z kaszanką (garbanzos con morcilla). Nasiona ciecierzycy, uznawane w dalekiej przeszłości jako podstawowy składnik potraw niższych klas społeczeństwa, zajęły ważne miejsce w gastronomii europejskiej, w szczególności śródziemnomorskiej. W średniowiecznej kuchni hiszpańskiej nie przygotowywano ich tak jak to się robi obecnie, lecz ucierano je do konsystencji przypominającej puree, zwanej tam puls. W Hiszpanii ciecierzyca wciąż jest niezwykle popularnym składnikiem wielu dań serwowanych w zwykłych domach, restauracjach i barach z przekąskami. Najprostsza forma jej przyrządzenia to krótkie podsmażanie razem z kawałkami mięs z dodatkiem mielonej papryki, na przykład kiełbasą chorizo lub tamtejszym odpowiednikiem kaszanki o nazwie morcillaGarbanzos con morcilla to wyjątkowo energetyczne i sycące danie, któremu przy użyciu dobrej jakości składników nie można odmówić wybornego smaku. Prezentujemy przepis na ciecierzycę z hiszpańską kaszanką.  

Składniki (danie główne dla 2 osób/ tapa dla 6):

ciecierzyca z puszki 250 g

hiszpańska kaszanka morcilla 150 g pokrojona w plastry

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonej papryki pimentón (w zależności od gustu, słodkiej lub pikantnej)

Natka pietruszki posiekana

Wykonanie:

  1. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek na złoty kolor, dosypujemy paprykę pimentón oraz dodajemy ciecierzycę razem z kaszanką morcillą.
  2. Całość podgrzewamy na małym ogniu około 5 minut aby smaki się połączyły.
  3. Potrawę podajemy gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.