Hiszpańskie pulpety - przepis na albóndigas

Co kraj to obyczaj, a raczej, co kraj to przepis na własne pulpety. W Hiszpanii zwą się one albóndigas. Są niezwykle popularne i przyrządzane na niezliczoną ilość sposobów.

Liczy się właściwy dobór mięsa (mielonej wieprzowiny, wołowiny, drobiowego, ale są też alternatywy dla wegetarian), sosu i uzupełniających kompozycję smakową dodatków. Najpopularniejsze są albondigas en salsa de tomate czyli pulpety w sosie pomidorowym po hiszpańsku (obowiązkowo z grubymi, asymetrycznymi, domowymi frytkami). Pamiętajmy, że inwencja hiszpańskich kucharzy zarówno w restauracjach jak i w zaciszu domowej kuchni nie zna granic. Dajmy się więc zaskoczyć lub zaskoczmy innych. Oto przepis-zachęta na dobry początek:

Hiszpański przepis na pulpety w sosie pomidorowym

Albóndigas en salsa de tomate

(Składniki dla 6 osób)

Pulpety:

400 g mielonej wołowiny

250 g mielonej wieprzowiny

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę

½ cebuli, bardzo drobno posiekanej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka startego kminku

1 łyżeczka słodkiej papryki pimenton

sól i pieprz

mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

oliwa do smażenia 

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula drobno posiekana

1 ząbek czosnku posiekany

2 puszki pomidorów

1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

1 laska cynamonu

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

Wykonanie

Pulpety:

Wszystkie składniki na pulpety (poza mąką do obtoczenia i oliwą do smażenia) umieszczamy w misce i łączymy. Ręce moczymy w zimnej wodzie i mokrymi rękoma formujemy z mięsa małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Pulpety obtaczamy w mące i smażymy aż się przybrązowią na oliwie z oliwek.

Sos:

1) Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem.

2) Dodajemy pomidory, laskę cynamonu, łyżeczkę cukru i na dużym ogniu redukujemy sos.

3) Kiedy sos się zagęści, dolewamy wino.

4) Do sosu dodajemy podsmażone pulpety i gotujemy całość na małym ogniu przez około 10 minut.

5) Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Albóndigas en salsa podajemy z domowymi frytkami lub świeżym pieczywem.

Jakie wino dobrać do albóndigas en salsa de tomate ?

Dobrze doprawione pulpety w pomidorowym sosie wymagają wina czewonego, przede wszystkim treściwego, aksamitnego, o intensywnym smaku. W przypadku hiszpańskich "tintos" najlepsze odmianowe tempranillo z apelacji D.O.Ca Rioja. Z jednej strony nie nazbyt ciężkie, z drugiej strony mogące pochwalić się bogatymi, lecz nie nazbyt intensywnymi (unikać reserva i gran reserva) nutami beczkowymi. Z winnych szczepów spoza Półwyspu Iberyjskiego idealny będzie młody lub starzony w beczce nero d’avola.