Champiñones a la plancha - przepis

Lekko podsmażane na oliwie pieczarki to jedna z najbardziej popularnych hiszpańskich tapas podawanych na ciepło. Pomimo całej swojej prostoty to przekąska, która każdego z was zaskoczy swoim wybornym smakiem.

champiñones a la plancha - przepis na pieczarki smażone na oliwie Przepis na hiszpańskie champiñones a la plancha jest bardzo prosty i wymaga jedynie niewielu tanich, łatwo dostępnych składników. Dodatkowo czas przygotowania tej przekąski jest bardzo krótki. Podsmażane na oliwie pieczarki to danie o głębokim smaku, smakujące najlepiej w towarzystwie zimnego piwa lub lampki wytrawnego wina.

Składniki na tapas dla 2 osób:

250g dużych pieczarek

4 ząbki czosnku

natka pietruszki

sól i pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie champiñones a la plancha:

1) Pieczarki kroimy na plastry grubości ok 0,5 cm., czosnek w cienkie plasterki.

2) Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy czosnek na zloty kolor i dorzucamy na patelnię pieczarki.

3) Całość smażymy krótko na dużym ogniu, żeby pieczarki się wyzłociły, ale nie puściły wody.

4) Pieczarki solimy i pieprzymy do smaku, posypujemy posiekaną natką pietruszki, skrapiamy oliwą z oliwek i natychmiast podajemy z bagietką.

W barach w północnej Hiszpanii (Kraj Basków, La Rioja, Nawarra) champiñones a la plancha podawane są częściej w formie pinchos niż jako tapas. Wówczas na kromce bagietki układany jest do góry blaszkami cały łepek podsmażonej pieczarki, a następnie polewany odrobiną oliwy z dodatkiem suszonej natki.