Chorizo w winie - przepis

Zaletą wielu hiszpańskich tapas jest ich prostota i szybkość w przygotowaniu. Przepis, który przedstawiamy to dowód na to, że potrzeba niewielkiej ilości składników by wyczarować wyśmienitą, hiszpańską przekąskę na ciepło.

Chorizo w winie - łatwy, szybki przepis Tak naprawdę wystarczy nam kawałek kiełbasy chorizo, szklanka białego lub czerwonego wina oraz około 20 minut na przyrządzenie potrawy. Smak potrawy można wzbogacić poprzez dodanie liścia laurowego lub cynamonu.

Chorizo w winie (chorizo al vino)

Składniki (4 porcje tapas):

1 szklanka wytrawnego wina (białego lub czerwonego)

kiełbasa chorizo (ok. 200 gramów)

oliwa z oliwek

1 liść laurowy lub szczypta cynamonu

Wykonanie:

1. Kiełbasę chorizo kroimy na plasterki o grubości ok. 2 cm i wrzucamy je do małego garnka lub na patelnię z małą ilością oliwy. Podpiekamy je na wolnym ogniu z dwóch stron do momentu aż zaczną się złocić. Wytopiony tłuszcz odlewamy.

2. Plastry chorizo zalewamy winem (muszą być nim całkowicie przykryte), dodajemy liść laurowy i podkręcamy ogień.

3. Kiedy zalewa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i dusimy chorizo przez około 15 minut, aż stanie się miękkie.

4. Wykładamy chorizo na gliniane miseczki i zalewamy je pozostałym w garnku sosem.

Chorizo w winie to tapas, które zawsze podajemy na ciepło. Smakują wybornie w towarzystwie kawałków świeżej bagietki, którą można namaczać w sosie. Najlepszym dodatkiem do potrawy jest wytrawne wino (np. te którego używaliśmy do duszenia chorizo), piwo lub woda.