Przekąska pintxo z oscypkiem i chorizo - przepis

Trudno wyobrazić sobie baskijskie bary bez lad obłożonych talerzami pełnymi kolorowych i smakowitych pintxos. To tak jakbyśmy nie mogli kupić oscypka spacerując w południe po Krupówkach.

przepis na podhalańską wersję pinchos Polecamy własny, bardzo łatwy przepis na nietypowe pintxo. To co najlepsze w gastronomii posiada Nawarra spotyka się z góralską dumą naszego Podhala. Ważne aby pamiętać o tym, co czyni baskijskie pintxos prawdziwym rarytasem. To świeże i najlepsze składniki. Są na szczęście dostępne w naszym kraju. To pikantna kiełbasa chorizo, grilowana czerwona papryka (najlepiej pimiento de piquillo), świeża bagietka oraz wędzony góralski oscypek.

SKŁADNIKI (8 porcji) 

8 kromek z bagietki
8 plastrów pikantnego chorizo
8 grubych, okrągłych plastrów oscypka
1 czerwona grillowana papryka (może być konserwowa)
8 wykałaczek

PRZYGOTOWANIE

1) Paprykę kroimy w paski.

2) Na mocno rozgrzanej patelni grillowej opiekamy kromki bagietki, po czym układamy je na talerzu.

3) Na rozgrzanej patelni układamy plastry oscypka i grillujemy około 15 sekund z każdej strony (aż ser się lekko zarumieni i zacznie rozpuszczać).

4) Na kromkach układamy kolejno: plaster oscypka, paski grillowanej papryki, plaster chorizo (można go uprzednio lekko podsmażyć).

5) Całość przekłuwamy wykałaczką.

Podajemy na ciepło. Idealne do młodego, czerwonego wytrawnego wina bądź piwa.