Migdałowe beziki - przepis na merengues de almendra

Merengues to w Hiszpanii termin używany do określania bezowych ciasteczek, często spożywanych w towarzystwie kawy. Popularne są w gastronomii na całym Półwyspie Iberyjskim, gdzie można je spotkać pod innymi nazwami np. suspiros lub meringues w Galicji. Prezentujemy przepis na merengues de almendra, beziki migdałowe z delikatną nutką kawową. Są łatwe w przygotowaniu, a w smaku niesamowicie lekkie, bogate i pyszne.

Przepis na idealne migdałowe beziki

Składniki (na około 25 bez):

  • 3 duże białka
  • 130 g cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy


Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
2. Białka ubijamy mikserem na sztywna pianę.
3. Cały czas miksując powoli dosypujemy cukier, kontynuujemy ubijanie około 5 minut, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.
4. Dodajemy świeżo zmieloną kawę oraz mielone migdały i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy łyżką beziki i pieczemy 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a beziki wyciągamy dopiero jak piekarnik ostygnie (po około 30 minutach).

W szczelnie zamykanym pojemniku merengues de almendra można przechowywać do 5 dni.