Pintxo z anchois, grillowaną papryką i oliwką

Przekąski łatwe i szybkie w przygotowaniu, które sprawdzą się na każdym przyjęciu jako przystawka? Poznajcie jedno z połączeń składników popularnych w przygotowaniu baskijskich pintxos.

Przepis na koreczki pintxo z oliwką, anchois i papryką Aby zrobić tą smaczną przystawkę wystarczy na kawałku bagietki zestawić ze sobą trzy klasyczne smaki kuchni śródziemnomorskiej. Jedynym wyzwaniem dla przygotowującego ją jest wybór składników możliwie najlepszej jakości. Potrzebna do tego będzie świeża, chrupiąca bagietka, anchois czyli słone fileciki z sardeli, drylowane oliwki (bez farszu lub z nadzieniem anchois) oraz grillowana papryka (najlepiej sprawdzi się hiszpańska paprzczka pimiento de piquillo lub pimiento morrón).

Na pokrojonej na kanapki bagietce wykładamy kawałki papryki, pojedynczy filet anchois, a na samym wierzchu oliwkę. Istnieje również bardziej wyszukany sposób przygotowania tej przekąski w formie baskijskiego pintxo. W tym celu robimy koreczek poprzez owinięcie oliwki anchois oraz paskiem papryki, a następnie przybijamy go wykałaczką do kawałka bagietki.

Przystawki po wyłożeniu na talerz można dodatkowo skropić dobrą oliwą z oliwek.