Tarta z serem pleśniowym i orzechami piniowymi - przepis

Być może wytrawne tarty nie są specjalnością w regionalnych kuchniach Hiszpanii, jednak bogactwo apetycznych składników którymi dysponują Hiszpanie sprawia, że mogą oni wyczarować z nich nie lada smakołyk.

Wśród niebieskich serów brylują przetwory z Asturii: bardzo intensywny i miękki Cabrales, jeszcze wyrazistszy Casín, bardziej kruchy i delikatniejszy Gamonéu oraz najłagodniejszy Peral. Wyjątkowy jest smak orzeszków piniowych, przy nawet skromnym ilościowo użyciu będący bardzo szczodrym dla podniebienia dodatkiem do hiszpańskich potraw. Prezentujemy przepis na pyszną tartę z niebieskim serem i orzeszkami piniowymi. Zamiast asturyjskich serów niebieskich śmiało możemy użyć dostępnych u nas odpowiedników takich jak gorgonzola czy lazur.

Sprawdzony przepis na tartę z seremi orzechami Składniki (na formę o średnicy ok. 27 cm)

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100g sera w zależności od upodobań Cabrales, Casín, Gamonéu, Peral lub gorgonzoli
  • 200g świeżego serka (np. ricotty)
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 papryki grillowane
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki i podsmażona na oliwie z oliwek
  • 70g orzeszków piniowych
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Z wszystkich składników ciasta szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folie i wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 4mm. Wykładamy nim wysmarowana masłem formę do tart, nadmiar ciasta na brzegach odkrawamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód przez 15 minut w temperaturze 180’C.
  2. W misce łączymy ser ricotta ze śmietanką kremówką, jajkami, pokruszonym serem gorgonzola, solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  3. Na podpieczonym cieście układamy grillowane papryki i podsmażoną cukinię, całość zalewamy masą serowo-jajeczną, posypujemy orzeszkami piniowymi i pieczemy w 180’C przez kolejne 40 minut.