Pisto manchego - przepis na ratatouille z La Manchy

Ojczyzna Don Kichote ma swój oryginalny przepis na ratatouille. Tak zwane pisto manchego albo zwyczajnie "pisto" to zdrowa, pożywna i aromatyczna potrawa. 

Dawniej chłopi z La Manchy wrzucali na patelnię to, co akurat rosło w ich ogródkach: najczęściej cukinię, pomidory, papryki, czosnek i cebulę doprawiając popularnymi przyprawami. Uniwersalność tej potrawy pozwala jednak na większą inwencję, dlatego wzbogaca się ją innymi dodatkami jak sadzone jajko czy bakłażan. Sprawdźcie nasz przepis na pisto manchego.

Przysmak z Kastylii La Manchy - pisto manchego

 

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 2 cebule, grubo posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 cukinie pokrojone w plastry
  • 4 duże pomidory
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i ostra hiszpańska papryka pimenton do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
  1. Bakłażan solimy i odstawiamy na 20 minut, żeby pozbył się goryczy.
  2. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  3. Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i paprykę zielona oraz czerwoną. Przekładamy usmażone warzywa na miskę.
  4. Podsmażamy cukinię, po czym przekładamy ją na miskę.
  5. Bakłażan przemywamy wodą, odsączamy na sicie i podsmażamy na oliwie.
  6. Ściągamy z patelni podsmażonego bakłażana, na patelnię wrzucamy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy suszonym oregano, solą i papryką pimenton.
  7. Dorzucamy na patelnię z pomidorami podsmażone wcześniej warzywa i dusimy około 10 minut.

Podajemy jako przystawkę na grzance chleba lub z sadzonym jajkiem na obiad.