Ośmiornica po galicyjsku - przepis pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega (lub polbo á feira) to najsłynniejsze regionalne danie hiszpańskiej Galicji, najczęściej podawane w formie przystawki (tapa). Najsmaczniejszą ośmiornicę po galicyjsku przygotowują podobno kobiety z miejscowości O Carballiño, tzw. pulpeiras.

Przepis na pyszną ośmiornicę W miasteczku tym, w drugą niedzielę sierpnia, odbywa się kulinarna fiesta "O Carballiño La Fiesta Del Pulpo", która zdobyła już światowy rozgłos. Zjeżdża się tam wtedy do 100.000 smakoszy z całego świata, jedynie po to, by spróbować najwspanialszej, tradycyjnie przyrządzonej ośmiornicy po galicyjsku (ponoć zjada się w tym dniu 50 ton polbo á feira). 

Dzięki temu, że ośmiornicę można zakupić również w niektórych polskich supermarketach, gorąco polecamy zmierzenie się w kuchni z tym niekoniecznie urodziwym, za to bez wątpienia wybornym w smaku morskim głowonogiem.

Poniższy przepis na ośmiornicę po galicyjsku tylko z pozoru wydaje się trudny. Wymaga jedynie trzymania się pewnych reguł oraz odrobiny odwagi... A więc do dzieła!

Składniki:

1 oczyszczona ośmiornica  (ważąca około 1 kg)

1 cebula

2-3 liście laurowe

oliwa z oliwek

sól morska

mielona papryka (ostra i łagodna), najlepiej hiszpański pimentón dulce oraz pimentón picante

0,5 kg ziemniaków
 

Przygotowanie:

  1. Świeżą ośmiornicę należy dokładnie oczyścić. Aby zmiękczyć mięso ośmiornicy wkładamy ją na noc do zamrażalnika. Ten krok nie jest potrzebny jeśli kupiliśmy ośmiornicę uprzednio zamrożoną. Wówczas trzeba ją tylko rozmrozić i oczyścić z zewnętrznych zanieczyszczeń (znajdują się głównie na mackach).
  2. Po rozmrożeniu wykonujemy coś, co Hiszpanie nazywają "straszeniem ośmiornicy" (asustar al pulpo), trzykrotnie wkładamy ją do wrzątku solonej wody na kilka sekund i wyciągamy.
  3. Zagotowujemy wodę z dodatkiem 2-3 liści laurowych (nie dodawać soli!). Do wrzątku wrzucamy ośmiornicę i gotujemy na średnim ogniu określoną ilość czasu w zależności od jej wagi (przyjęte jest że na każdy kilogram wagi ośmiornicy wymagane jest 30 minut gotowania, czyli np.1,5 kilogramowę ośmiornicę gotujemy przez około 45 minut).
  4. W międzyczasie gotujemy ziemniaki pokrojone w plastry.
  5. Ugotowaną ośmiornicę pozostawiamyw zagotowanej wodzie na jeszcze około 5 minut. Następnie kroimy ją na kawałki grubości 1-2 cm.
  6. Podajemy na talerzu kawałki ośmiornicy razem z plastrami ziemniaków (na ciepło), skrapiamy obficie oliwą z oliwek, posypujemy mieloną papryką i doprawiamy solą.


Jakie wino dobrać do ośmiornicy po galicyjsku?

W hiszpańskiej Galicji zwykło się podawać do pulpo a la gallega regionalne wina czerwone, szczególnie ze szczepu mencia. W praktyce jednak najlepsze będą białe, wytrawne, jakby nie było galicyjskie albariño. Z win powstających z winogron międzynarodowych szczepów najlepiej w połączeniu z pulpo a la gallega wypada młode, świeże chardonnay.