Przepis na sałatkę z boczniakami

Przepis na sałatkę z boczniakami, orzechami włoskimi i serem Boczniaki to podobnie jak pieczarki grzyby uprawne. W Hiszpanii znane są pod nazwą setas de ostra. W kuchni hiszpańskiej mają nieco większe zastosowanie niż w polskiej gastronomii. Jednym z tamtejszych przepisów, który wam polecamy jest smaczna sałatka z boczniakami, prażonymi orzechami włoskimi oraz żółtym serem. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Hiszpańska sałatka z boczniakami

Składniki (porcja dla 2 osób): 

250 g dobrze umytych i osuszonych boczniaków

250 g sałaty np. rzymskiej

2 grubo posiekane ząbki czosnku

około 10 obranych orzechów włoskich

100 g twardego, dojrzałego sera (np. iberyjskiego lub manchego)

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Wykonanie:

1) Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy czosnek oraz przyprawione solą i pieprzem kawałki boczniaków, tak by były lekko ozłocone z każdej ze stron.

2) Na tej samej patelni delikatnie prażymy kawałki orzechów włoskich.

3) Na talerzykach lub miseczkach wykładamy kawałki porwanej w palcach sałaty. Następnie kładziemy na nie ciepłe boczniaki z czosnkiem, uprażone orzechy oraz cienkie plasterki sera. Całość polewamy oliwą z oliwek i podajemy z kawałkami chrupiącej bagietki lub chleba.