Jakie wino na randkę i romantyczny wieczor

Sprawdź jakie wino na wybrać randkę lub romantyczną kolację      Czy mieliście kiedykolwiek dylemat jakie wino wybrać na randkę, romantyczny wieczór albo kolację przy świecach? Sprawa jest na prawdę bardzo poważna, wszak to jeden z głównych czynników wpływających na atmosferę jakże ważnego dla was spotkania. Ale bez obaw, z tą lekturą unikniecie niechcianego faux pas. Jest kilka prostych zasad, których przestrzeganie zapewni wam sukces przynajmniej w kwestii jak dobrać odpowiednie wino. I to niezależnie od tego czy wasza "połówka" jest lub nie jest jego entuzjastą/entuzjastką. Z racji tego, że świat win jest nie do przebycia przez zwykłego śmiertelnika skoncentrujemy się na winach hiszpańskich, nie zapominając o podstawowych regułach obowiązujących dla całej reszty.

Zasada nr 1 - Rodzaj wina

Białe, czerwone czy różowe? Spokojne czy musujące? Wytrawne czy słodkie? To pierwsze dylematy przed jakimi zazwyczaj stajemy. No chyba, że już wiemy jaki kolor i rodzaj preferuje obiekt naszych westchnień. Ale przecież nie mamy zamiaru spędzać wieczoru przy pustym talerzu. A co jeśli planujemy większy zestaw towarzyszących nam wtedy potraw? Wina słodkie i półsłodkie muszą poczekać na sam koniec, kiedy przyjdzie pora na deser.

Różowe możemy raczej skreślić, to dobry towarzysz upalnych dni i dusznych letnich nocy, zazwyczaj mało elegancki. Pomimo tego warto mieć na uwadze, że dobre hiszpańskie rosado sprawdzi się w towarzystwie wędzonych mięs, quiche, kuchni tajskiej oraz meksykańskiej.

Bąbelki szampana, hiszpańskiej cavy czy włoskiego prosecco to dosyć ryzykowny wybór. Jednakże jeśli odważymy się na kawior bezkonkurencyjny będzie blanc de blancs. Klasyczny wytrawny szampan, cava lub prosecco z oznaczeniem "brut" sprawdzi się jako dodatek do łagodnych przekąsek (np. różne orzechy) lub owoców.

Wino czerwone to pierwsze co kojarzy się nam z romantyczną kolacją przy świecach. Niezastąpione jeśli w naszym menu dominować będą potrawy z czerwonego mięsa, makarony z przeważającym dodatkiem pomidorów, pikantne pieczenie, gulasze. Ogólnie rzecz biorąc dania o wyrazistym smaku, także przeróżne wędliny.

Wino białe to niezawodny sprzymierzeniec spotkań z kuchnią azjatycką, ale także delikatnie przyrządzonego drobiu, owoców morza, sałatek warzywnych, makaronów z białym sosem.

W przypadku deserów kolor nie odgrywa znaczącej roli. Warto zadbać by było to na prawdę dobre słodkie wino podane w idealnej temperaturze.

Zasada nr 2 - Pochodzenie wina

Francuskie, hiszpańskie, włoskie, południowoafrykańskie, z Nowego Świata...? Nie ma to tak na prawdę większego znaczenia. Najistotniejsza jest... patrz zasada nr 3.

Zasada nr 3 - Jakość

W związku z tym, że spotkanie ma specjalny i brzemienny w skutkach charakter nie ma od niej odstępstw. Wino po prostu musi być wyśmienite, o ile nie wyjątkowe. Portfel może być narażony na kurację odchudzającą, chociaż nie musi być to wcale bolesne zważywszy nasze intencje. W restauracji jesteśmy zdani na rekomendację kelnera. Jeśli sami organizujemy kolację niezbędny jest solidny "wywiad środowiskowy" (np. solidna lektura pism branżowych lub internetu najeżona marketingowymi pułapkami) czy uprzednia degustacja.

Zasada nr 4 - Temperatura wina

Nawet najlepszy "burgund" okaże się prawdziwym niewypałem jeśli podamy go w nieodpowiedniej temperaturze. O ile w restauracji o właściwą zadba kelner (wykorzystując nasze położenie liczy przecież na obfity napiwek), o tyle w warunkach domowych lub plenerowych wymaga to od nas większego stopnia wtajemniczenia. Kolor wina niestety nie jest do końca satysfakcjonującym odnośnikiem. Szczepy winorośli, których jagody posłużyły do jego produkcji też mają spore znaczenie. Poniżej podajemy generalne wskazówki odnośnie serwowania win z najpopularniejszych odmian/typów win. Mimo to zalecamy zerknąć na etykietę z zaleceniami producenta.

Muskat (hiszp. moscatel), tokaj: 4-6°C
Wina musujące, cava, prosecco oraz gorsze szampany 4-7°C
Wino lodowe, albariño, vinho verde: 5-7°C
Gewürztraminer, pinot gris: 6-8°C
Riesling, chenin blanc, większość chardonnay: 7-9°C
Chablis, sherry fino, manzanilla, najlepsze szampany: 8-10°C
Chianti, białe burgundy, czerwone francuskie z Doliny Rodanu i Roussillon: 12-14°C
Czerwone burgundy, większość z Bordeaux, pinot noir, wina hiszpańskie z mniej znanych apelacji: 14-16°C
Rioja, pinotage, najlepsze czerwone wina toskańskie i z Doliny Rodanu: 15-17°C
Najlepsze z Nowego Świata (cabernet sauvignon, shiraz), francuskiego Bordeaux, Toskanii, hiszpańskie z Priorat i Ribera del Duero: 16-18°C

Zasada nr 5 - Kolejność serwowania win

Jeśli mamy zamiar odkorkować podczas romantycznego spotkania większą ilość flaszy oraz ich rodzajów musimy przestrzegać tej prostej reguły. Na pierwszy ogień niech pójdą wina białe, druga połowa należeć powinna do czerwonych. Lepiej rozpocząć degustację od win nieco gorszych, młodszych oraz lżejszych. Im dalej tym wina powinny stać się bardziej wyrafinowane, pełne, starzone w beczce. Na samym końcu możemy skosztować win słodkich i deserowych.

Wino

Przepisy

Restauracje