Ekam 2016 Castell d'Encus

Wino hiszpańskie Ekam 2016 Castell d'Encus (DO Costers del Segre) Riesling, którego rocznik 2008 okazał się być dla Jancis Robinson bardziej przekonujący od swojego szczepowego imiennika z uznanej reńskiej winiarni. W przypadku wina z podnóża hiszpańskich Pirenejów należy wspomnieć jeszcze o niewielkim (15%) dodatku rzadko spotykanego w katalońskich winnicach albariño.

W nosie Ekam 2016 wciąż ma całkiem sporo argumentów: soczysty owoc, mnóstwo kwiecia muśniętego nutą miodu, a w tle zapach potartego krzemienia. W ustach porządna długość, kryniczna czystość oraz solidna materia zbudowane wokół kwasowego kręgosłupa fajnie równoważącego resztkowy cukier. 

Smaczny riesling. Wino, doskonałe do drobiu oraz

Ekam 2016

Kolor:  Bladożółty, błyszczący, z zielonymi refleksami.

Nos:  Delikatny, złożony. Dojrzały owoc (brzoskwinia, zielone jabłko) przeplata się z nutami białych kwiatów (jaśmin, lilia), miodu i kamienną głębią.  

Usta:  Sporo soczystości i skupienia, ale też dynamiki. Na podniebieniu intensywny owoc z wyczuwalną słodyczą i dużo struktury. Wszystko razem długo niesione na fali orzeźwiającego kwasu.

Cena wina w Hiszpanii - ok. 20 €

Degustacja wina:  03/2017