Wina z Katalonii

Katalonia to region o bardzo starej tradycji winiarskiej, który nadal jest kluczowym eksportem hiszpańskich win. Co czwarte wino z etykietą "Made in Spain" kupowane poza granicą Hiszpanii pochodzi właśnie z tej wspólnoty autonomicznej.

Tym co wyróżnia Katalonię na tle innych winiarskich regionów w Hiszpanii jest najbardziej wyrazisty, śródziemnomorski styl tamtejszych win. Odznaczają się one także dużą różnorodnością w zakresie metod winifikacji, a także użytych szczepów. W winach katalońskich znaleźć można sporo analogii do win francuskich. O ile pirenejska granica wyraźnie separuje charakter trunków z Aragonii i Nawarry od tych z Francji, w przypadku Katalonii nie da się nie zauważyć winiarskich wpływów szczególnie z regionu Languedoc-Roussillon. Oczywiste jest także podobieństwo katalońskiej cavy i francuskiego szampana.
 

Wina z Katalonii

Castell d'Encus (wina hiszpańskie)

Castell d'Encus

Raül Bobet to jeden z najlepszych enologów hiszpańskich. W swojej autorskiej bodedze, w mało znanej katalońskiej apelacji D.O. Costers del Segre stworzył projekt, w którym połączył nowoczesne winiarstwo z tym, które istniało w XII wieku...

Priorat. Odrodzenie.

Trudno jest znaleźć konesera win, który na dźwięk słowa Priorat nie wytężyłby swojego słuchu i nie stracił wątku w temacie, który uprzednio absorbował jego uwagę. Dowiedz się kim byli ludzie, którzy przyczynili się do odrodzenia regionu winiarskiego w Katalonii...

DOQ Priorat - noty degustacyjne win

DOQ Priorat. Noty degustacyjne win.

Sprawdź noty degustacyjne polecanych przez nas win z apelacji DOQ Priorat. Dostępne roczniki producentów Celler Vall Llach, De Muller, Ferrer Bobet...

Cava alternatywa dla Szampana

Czym jest cava?

Dowiedz się kiedy i jak powstało to wyjątkowe wino musujące wytwarzane metodą szampańską, kto był jego "ojcem", gdzie jest produkowane. Poznaj różnice między cavą i szampanem...

Codorníu (artykuł)

Cava do sukcesu

Według rankingu Forbesa najstarszy z działających w Hiszpanii biznesów łączy się z marką Codorníu, producentem wina musującego cava wytwarzanego metodą szampańską. Historia firmy, obecnie działającej jako grupa Codorníu Raventos, sięga XVI wieku...

D.O. Cava - noty degustacyjne polecanych win

Noty degustacyjne win z DO Cava

Poznaj jedne z najlepszych hiszpańskich win musujących z apelacji DO Cava. Noty degustacyjne win producentów Agustí Torelló Mata, Parxet (Gleva Estates)...

Z czym łączyć cavę?

W przypadku "hiszpańskiego szampana" mamy do czynienia z kilkoma jego wariantami zależnymi od stopnia zawartości cukru bądź czasu starzenia. Z czym więc łączyć cavę, tak by cieszyć się zarówno smakiem potraw jak i bogactwem jej smaku oraz aromatów?

O winach z Katalonii...

Podobno pierwszą winorośl do wytwarzania wina zasadzili na terytorium Katalonii antyczni Grecy w rejonie Ampurdán. W późniejszym okresie starożytności Rzymianie, zorientowawszy się w walorach jakościowych wytwarzanych tu win rozpoczęli wykorzystywać je w celach handlowych, wysyłając znaczne jego ilości drogą morską. nawet do samej stolicy imperium. Eksport nabrał dodatkowych bodźców w XVIII wieku naszej ery na skutek zwiększonego popytu z Ameryki. Apogeum osiągnął wraz z wybuchem epidemii filoksery w 1865 roku, która dotknęła francuskie winnice. Większość katalońskiego wina kierowana była w stronę Prowansji i Langwedocji. Niedługo później, w 1872 roku nieszczęście to spotkało i miejscowych winogrodników rozprzestrzeniając się w kierunku południowym począwszy od regionu Alt Empordá. W rezultacie do końca XIX wieku niemal wszystkie uprawy winorośli w Katalonii przestały istnieć. Dopiero w 1960 roku nastąpił prawdziwy renesans katalońskich podregionów winiarskich naznaczony intensywnym eksperymentowaniem w zakresie winifikacji nowych odmian w celu odrodzenia wspaniałej generacji win.

Klimat w Katalonii wśród większości położonych w jej obrębie apelacji win jest typowo śródziemnomorski. Ma on jednak różnorodny charakter, ze względu na duże rozbieżności w wysokości terenów nad poziomem morza. Winorośl uprawiana w północnej Katalonii naznaczona jest wysokogórskim wpływem Pirenejów. Na południu, w dolinie rzeki Ebro klimat jest dużo łagodniejszy, typowo śródziemnomorski. W głębi lądu zaczyna przybierać delikatnie cechy kontynentalnego. Podobnie odmienne są właściwości gleb uprawnych w zależności od ich położenia geograficznego. Opady w Katalonii są bardzo umiarkowane i przypadają na wiosenne i jesienne miesiące. Przymrozki zimowe i letnie susze są tutaj rzadkością, co eliminuje znaczną część czynników szkodzących obfitości zbiorów.

Katalonia słynie z produkcji win białych oraz cavy. W związku z tym w uprawach na znacznej powierzchni dominują białe odmiany winorośli. Nie oznacza to wcale, że czerwone wina z terenów Katalonii bardzo ustępują trunkom z D.O.Ca. Rioja czy D.O. Ribera del Duero. W tym wypadku wystarczy wspomnieć o słynnej wśród koneserów apelacji D.O.Q. Priorat.

W Katalonii produkuje się wina mogące pochodzić z aż 12 apelacji. Celowo wliczamy "szampańską" D.O. Cava pomimo tego, że wina z tą kontretykietą wytwarzać także w innych wspólnotach autonomicznych Hiszpanii: Comunidad Valenciana, La Rioja, Aragonii, Nawarze oraz Estremadurze. W końcu serce tej apelacji znajduje się w Sant Sadurní d'Anoia, gdzie w 1887 roku rozpoczęto wielką odbudowę katalońskiego winiarstwa po przegranej z epidemią filoksery.

Apelacje win (Katalonia)

Hiszpańska apelacja wina DOQ Priorat w Katalonii

Wina hiszpańskie z apelacji D.O. Penedès

Wina z hiszpańskiej apelacji D.O. Montsant

Wina hiszpańskie z apelacji DO Costers del Segre

Wina hiszpańskie z apelacji D.O. Empordà

Wina hiszpańskie z apelacji D.O. Alella

Wina hiszpańskie z apelacji D.O. Terra Alta

Wina z hiszpańskiego regionu winiarskiego D.O. Conca de Barberá

Wina z hiszpańskiej apelacji D.O. Pla de Bages