Wino Emporda

Ta powstała w 1975 roku apelacja win hiszpańskich jest bardzo interesująca z co najmniej kilku powodów. Tradycje winiarstwa w regionie Emporda sięgają przynajmniej czasów fenickich (V wiek p.n.e.) albo nawet założenia kolonii starożytnych Greków w Empúries jedno stulecie wcześniej (przypomina o tym charakterystyczny fenicki okręt w logo apelacji).

Rozkwit upraw winorośli trwał przez kolejne epoki w tym za panowania Imperium Rzymskiego oraz w średniowieczu (świadczyć może o tym traktat o winie katalońskim napisany przez benedyktyńskiego mnicha Padre Ramón Pere de Novas w 1130 roku). Na czarnych kartach historii hiszpańskiego winiarstwa region Empordà zapisał się w 1879 roku ponieważ to właśnie w tym miejscu rozpoczęła się plaga filoksery na terytorium Hiszpanii. 

Apelacja ta położona jest na terenach graniczących z Francją, w obrębie wybrzeża Costa Brava. Jej dynamiczny rozwój zawdzięczany jest podobnie jak w D.O. Penedès zdecydowanemu otwarciu się na nowoczesne metody winifikacji. Ze względu na bliskość francuskich apelacji takich jak langwedocka AOC Côtes du Roussillon czy pirenejska AOC Banyuls niekiedy w winach z D.O. Empordà można dostrzec wpływy winiarstwa "zza miedzy".

Położenie apelacji najłatwiej jest opisać jako znajdujący się na północno-wschodnim skraju Hiszpanii skrawek jej terytorium wciśnięty pomiędzy Morze Śródziemne, Pireneje oraz granicę z Francją. Składa się z dwóch oddzielonych długą na około 50 kilometrów równiną odrębnych podstref: usytuowanej na północy Alt Empordà oraz na południu Baix Empordà.

Klimat jest śródziemnomorski, jednakże swoistych cech nadają mu wiejące tutaj dwa różne typy wiatrów: chłodne i suche z północy (mogący osiągać prędkość nawet do 120 km/h, tramontana) oraz cieplejsze i bardzo wilgotne z południa. Zjawiska te mają raczej korzystny wpływ na rozwój krzewów winorośli, ponieważ następują z reguły w odpowiednich momentach. Wilgotny wiatr daje wytchnienie gronom podczas gorącego lata. Z kolei Tramontana w znacznym stopniu hamuje procesy sprzyjające powstawaniu chorób  winorośli. Roczna ilość opadów wynosi 600-700 mm, z czego większość intensywnych deszczy przypada na okres jesienno-zimowy. Pełne nasłonecznienie roczne oscyluje w granicach 2.400 godzin. Winnice zajmujące prawie 2.000 ha położone są niemal od samego poziomu morza do 260 m wysokości.  Piaszczyste podłoża zawierają się w dwóch odrębnych typach zależnych od położenia określonych winnic. Mogą być typowo aluwialne (dla winnic znajdujących się na równinach) oraz granitowo-łupkowe (dla plantacji usytuowanych na zboczach wzniesień). 

Najbliższe lata będą sprzyjały wytwarzaniu w D.O. Empordà solidnych czerwonych win, ponieważ znaczny procent nasadzeń winorośli ma już ponad 30 lat (cariñena, samsó, garnacha). Niedawno nasadzonych zostało także wiele nowych, obiecujących w tutejszych warunkach przedstawicieli międzynarodowych odmian (cabernet sauvignon, merlot, syrah). Wśród szczepów służących do produkcji win białych dominują garnacha blanca i macabeo. Niezłe efekty mogą dać uprawy chardonnay, sauvignon blanc oraz gewurztraminer.

Aktualnie największe sukcesy odnoszą wieloodmianowe, czerwone wina kupażowane z D.O. Empordà, których szkieletem jest garnacha oraz blendy syrah z cabernet sauvignon. Znane są również miejscowe czerwone wina naturalnie słodkie z garnacha zwane Garnatxa de l’Empordà. Wielu producentów zrzeszonych w spółdzielniach (tzw. cooperativas) wciąż do fermentacji gron używa kadzi betonowych, chociaż zdecydowaną większość stanowią już indywidualni producenci dysponujący zbiornikami ze stali nierdzewnej.

Najważniejsi producenci win z D.O. Empordà: Castillo de Perelada, Coca i Fito, La Vinyeta, Mas Oller, Espelt. Viticultors de l'Empordà, Roig Parals

Polecane wina z D.O. Empordà: Garnatxa de l'Empordà 12 Anys (Castillo Perelada ), Mas Oller Mar Blanc (Mas Oller)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Empordà (1975)
Wina hiszpańskie z regionu/apelacji DO Empordà
Powierzchnia winnic: 2.000 ha (2012 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 20-300 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wapienne
Odmiany winorośli białe: garnacha blanca, macabeo (viura), moscatel de Alejandría, chardonnay, sauvignon blanc, gewurztraminer. malvasía, moscatel de grano menudo, picapoll blanco, xarel-lo
Odmiany winorośli czerwone: garnacha, cariñena, cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, monastrell, tempranillo, garnacha peluda
Przeważający klimat: śródziemnomorski
Roczna ilość opadów: 600-700 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Katalonia, Prowincja Gerona