Wino Terra Alta

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Terra Alta (1972)
Powierzchnia winnic: 6.000 ha (2013 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 350-550 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wapienne
Odmiany winorośli białe: garnacha blanca, macabeo, parellada, verdejo, sauvignon blanc, chenin blanc, viognier, chardonnay, moscatel de grano menudo
Odmiany winorośli czerwone: garnacha, garnacha peluda, samsó, cariñena, morenillo, syrah, cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, cabernet franc, pinot noir
Roczna ilość opadów: 300-400 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Katalonia, Prowincja Tarragona

Najważniejsi producenci win z D.O. Terra Alta: Pagos de Hí­bera, Bàrbara Forés, Celler La Bollidora, De Muller, Lafou Celler, Agrícola Sant Josep, Edetària, Celler Frisach

Najlepsze wina z D.O. Terra Alta: Lafou Els Amelers (Lafou Celler), Naevus (Celler La Bollidora), Edetana Negre (Edetària), El Templari (Bàrbara Forés), Tros Blanc (Alfredo Arribas)

Wina z regionu D.O. Terra Alta w Hiszpanii