Wino Priorat

Zanim w 2000 roku region winiarski Priorat stał się drugą w Hiszpanii "Denominación de Origen Calificada" (póki co jedyną "superapelacją" w Hiszpanii poza D.O.Ca. Rioja), miał już za sobą okres umiarkowanego splendoru. Legenda mówi, że pierwsze winnice założyli tam mnisi z zakonu kartuzów rezydujący w klasztorze Cartuja de Scala Dei.

Według snu miejscowego pasterza miała stamtąd prowadzić drabina do samego Boga (Scala Dei). Już w 1932 roku ówczesne Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii uznało tamtejsze rejony jako specjalną strefę ochrony tradycji winiarskiej. W roku 1975 region uzyskał oficjalnie status apelacji D.O. Priorat, jednak "gorączka wina" panująca w apelacji Ribera del Duero odwróciła uwagę najlepszych enologów w stronę regionów Kastylii i León. Jak się okazało nie wszystkich. Wiara w wyjątkowość tutejszych podłoży połączona z nowoczesnym spojrzeniem na proces wytwarzania wina opłaciła się tym, którzy byli wyjątkowo cierpliwi.

Klimat śródziemnomorski nabiera tutaj bardzo wyraźnych cech kontynentalnego. Pora letnia w D.O.Q. Priorat jest bardzo długa, upalna i sucha, dodatkowo zimą zdarzają się przymrozki. Winnice, zlokalizowane na wysokości 100-700 m n.p.m. położone są na powulkanicznych, czarnych, gliniastych podłożach zawierających czerwono-czarny łupkowy żwir z zawartością miki. Wiele ze stanowisk znajduje się bezpośrednio na stromych zboczach. Mimo charakterystyki klimatu ograniczającej odpowiednie nawodnienie, korzenie winorośli mogą swobodnie przenikać podłoże aż do głębokości 25 metrów. Nie jest to łatwy grunt do ich uprawy. Jednakże mikroklimat stanowisk w D.O.Q. Priorat służy dojrzewaniu gron wyjątkowej jakości, szczególnie dotyczy to szczepu garnacha (grenache). Tylko około 10% odmian posiada winogrona białe.

Słowo "jakość" ma w D.O.Q. Priorat szczególne znaczenie. Niektóre z czerwonych win produkowanych w ramach tej apelacji są od lat uznawane za jedne z najwspanialszych na świecie. Mają one wyjątkowo ciemną, rubinową barwę i są wyjątkowo intensywne. Ponadto wyróżnia je idealna budowa i żywa owocowość. Zwykło się je wytwarzać ze szczepów garnacha i mazuelo (cariñena), chociaż koneserów zadziwiają przeważnie kupaże z przewagą cabernet sauvignon, syrah i merlot. Do produkcji białych "vinos rancios" używa się gron garnacha blanca i poddaje się je często długiemu starzeniu w dębowych beczkach

Najważniejsi producenci win z D.O.Q. Priorat: Álvaro Palacios, Clos Mogador, Trossos del Priorat, Arrels del Priorat, Mas Martinet Viticultors, Clos i Terrasses, Vinícola del Priorat
Najlepsze wina z D.O.Q. Priorat:  Clos Erasmus (Clos i Terrasses), L'Ermita (Álvaro Palacios), Clos Mogador (Clos Mogador), Lo Mon (Trossos del Priorat), Vi de Mare 30 anys (Arrels del Priorat), Camí Pesseroles (Mas Martinet Viticultors)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Priorat (1975) / D.O.Q. Priorat (2000)
Hiszpańska apelacja wina DOQ Priotat
Powierzchnia winnic: 1.900 ha (2010 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 100-700 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb:  llicorella (łupkowe)
Odmiany winorośli białe: garnacha banca, macabeo, Pedro Ximénez, chenin, moscatel de Alejandría, moscatel de grano menudo, xarel.lo, picapoll blanc
Odmiany winorośli czerwone: garnacha, samsó (cariñena), garnacha peluda, cabernet sauvignon, cabernet franc, ull de llebre (tempranillo), pinot noir, merlot, syrah, picapoll negro
Przeważający klimat: śródziemnomorski z cechami kontynentalnego
Roczna ilość opadów: 400-600 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne):  Katalonia, Prowincja Tarragona