Winiarstwo w Hiszpanii

Hiszpania to jeden z trzech największych producentów wina na świecie. Jest to także drugi najstarszy region na świecie w którym rozwinęło się winiarstwo na masową skalę. Zapraszamy w podróż po świecie wina w Hiszpanii...

Artykuły

Regiony winiarskie

Na terenie Hiszpanii wyodrębnionych jest 69 apelacji win. Poznaj regiony winiarskie...

Wina hiszpańskie - klasyfikacja wina w Hiszpanii

Rodzaje win

Dowiedz się jakie rodzaje win wytwarzane są w Hiszpanii i co oznaczają niektóre nazwy umieszczane na ich etykietach...

Szczepy wina - odmiany winorośli w Hiszpanii

Szczepy win

Poznaj odmiany winorośli, z których owoców wytwarzane są w Hiszpanii wina: zarówno hiszpańskie szczepy endemiczne jak i międzynarodowe...

Crianza czy Reserva?

Hiszpańskie wina dojrzewające w beczkach posiadają specjalne oznaczenia na butelkach. Dowiedz się co się za nimi kryje...

Białe wina hiszpańskie (przewodnik)

Wina białe

Obecnie o białych albariño z regionu D.O. Rías Baixas lub verdejo z D.O. Rueda mówi się na świecie niewiele mniej niż o czerwonych tempranillo z D.O. Ribera del Duero. Poznajcie świat białych win hiszpańskich...

Roczniki win

Poszukujesz wina z dobrego rocznika w Hiszpanii? Sprawdź, które lata winobrań w hiszpańskich apelacjach były najlepsze...

WIĘCEJ O WINIARSTWIE W HISZPANII...

Historia winiarstwa w Hiszpanii

Hiszpanię uznaje się za drugi najstarszy kraj na świecie, w którym winiarstwo rozwinęło się na masową skalę. Poznaj tradycję winiarską w Hiszpanii sięgającą czasów starożytnych...

Uprawa winorośli w Hiszpanii

Zróżnicowanie klimatyczne i charakterystyka gleb na terytorium Hiszpanii sprawia, że wina z jej różnych regionów posiadają swój indywidualny charakter...

Enoturystyka

Turystyka winiarska w Hiszpanii to najlepsza forma poznawania winiarstwa oraz wina hiszpańskiego...

O winach hiszpańskich z sommelierem - Tomasz Kolecki-Majewicz

Jest najprawdopodobniej najbardziej utytułowanym polskim sommelierem, na pewno najbardziej rozpoznawalnym. O hiszpańskich winach z Tomaszem Koleckim-Majewiczem...

Nauka wina z Julio Cesarem Sobrino

Jest założycielem Szkoły Degustacji Wina SOBRINO. Przedstawiamy wywiad z hiszpańskim sommelierem mieszkającym w Toruniu...

Wino na randkę lub romantyczny wieczór

Czy mieliście kiedykolwiek dylemat jakie wino wybrać na randkę, romantyczny wieczór albo kolację przy świecach? Oto kilka cennych rad...

 

WINIARSTWO HISZPAŃSKIE W LICZBACH

  • W Hiszpanii najwięcej wina wytwarza się w regionie autonomicznym Kastylia La Mancha - 24,6 mln hl (56,6% wina hiszpańskiego). Kastylia La Mancha jest również liderem pod względem powierzchni winnic - 463.912 ha (48,8% winogradów na terytorium Hiszpanii)
  • W Hiszpanii wyodrębnionych jest 90 geograficznych stref przeznaczonych do produkcji win najwyższej jakości. Późniejsza sprzedaż ich jako produkty z chronionym świadectwem pochodzenia (DOP - Denominación de Origen Protegida) wymaga od producentów dostosowania się do ustalonych norm. Dotyczą one m.in. geograficznego położenia upraw winorośli, sposobów wytwarzania win, maksymalnej masy wszystkich winogron zbieranych z powierzchni 1 ha winnicy.
  • Najwięcej komercyjnych winiarni wytwarza wina w apelacji DOCa Rioja (826 producentów). Dalsza kolejność to DO Cava (419), DO Ribera del Duero (286), DO La Mancha (256), DO Cataluña (203), DO Penedes (187) i DO Rias Baixas (181).
  • 51,1 % win produkowanych w Hiszpanii to wina czerwone lub różowe, 48,9% to wina białe.
  • W Hiszpanii największą ilość upraw winorośli do wytwarzania wina stanowią nasadzenia odmiany airen (23,5%). Tempranillo to szczep uprawiany na powierzchni 20,9 % hiszpańskich winnic