Crianza, reserva… Dojrzewanie wina w beczce

Wielu polskich konsumentów kupując hiszpańskie wino zastanawiało się kiedyś pewnie co oznacza na jego etykiecie napis crianza, reserva lub gran reserva. Znajomość tych oznaczeń jest bardzo przydatna szczególnie wówczas, gdy szukamy wina o odpowiedniej specyfice. Młodego lud dojrzałego, o odpowiedniej budowie i aromatycznej złożoności...

Dojrzewanie wina w beczce - rodzaje win hiszpańskich Bardzo ważny w rozróżnianiu hiszpańskich win jest podział ze względu na czas i sposób ich dojrzewania w beczkach. Nazwy informujące o tym umieszczane są na etykietach. Pod względem czasu starzenia win w dębowych Hiszpanie dzielą je na kategorie:

Joven

Wina młode, butelkowane i sprzedawane w okresie poniżej 1 roku od rozpoczęcia fermentacji winogron użytych w ich produkcji. Nie poddawane dojrzewaniu w dębowych beczkach (lub poddawane krótkiemu starzeniu w dębowej beczce w przypadku win na których znajduje się często napis ROBLE, potocznie określanych mianem semi-crianza).

Crianza

Czerwone wina dojrzewające co najmniej przez okres 24 miesięcy, z czego minimalnie przez 6 miesięcy (w D.O.Ca Rioja 12 miesięcy) w dębowych beczkach o pojemności maksymalnej 330 litrów. W przypadku win białych i różowych minimalny okres ich dojrzewania wynosi 18 miesięcy (bez konieczności leżakowania w beczce). Oznaczenie stosowane wyłącznie w przypadku win należących do jednej z hiszpańskich apelacji (nie używa się w stosunku do win bez przynależności apelacyjnej).

Reserva

Czerwone wina dojrzewające co najmniej przez okres 36 miesięcy, z czego minimalnie przez 12 miesięcy w dębowych beczkach o pojemności maksymalnej 330 litrów. W przypadku win białych i różowych minimalny okres ich dojrzewania wynosi 24 miesiące, z czego przynajmniej 6 w beczkach z drewna. Oznaczenie stosowane wyłącznie w przypadku win należących do jednej z hiszpańskich apelacji (nie używa się w stosunku do win bez przynależności apelacyjnej).

Gran Reserva

Czerwone wina dojrzewające co najmniej przez okres 60 miesięcy, z czego minimalnie przez 18 miesięcy w dębowych beczkach o pojemności maksymalnej 330 litrów. W przypadku win białych i różowych minimalny okres ich dojrzewania wynosi 48 miesięcy, z czego przynajmniej 6 w beczce. Oznaczenie stosowane wyłącznie w przypadku win należących do jednej z hiszpańskich apelacji (nie używa się w stosunku do win bez przynależności apelacyjnej).

Noble

Wina dojrzewające co najmniej przez okres 18 miesięcy w butelce lub/i beczkach z drewna o pojemności maksymalnej 600 litrów.

Añejo

Wina dojrzewające co najmniej przez okres 24 miesięcy w butelce lub/i beczkach z drewna o pojemności maksymalnej 600 litrów.

Viejo

Wina dojrzewające co najmniej przez okres 36 miesięcy w butelce lub/i beczkach z drewna o pojemności maksymalnej 600 litrów