Baskijska zupa rybna marmitako - przepis

Nazwa marmitako wywodzi się od metalowego garnka z pokrywką - tzw. marmita. Było to podstawowe naczynie kuchenne zabierane na pokład przez baskijskich rybaków po to by podczas długich rejsów zapewnić im niezbędną do długich połowów krzepę. Największym rarytasem jaki mógł w nim wylądować był złowiony kilka chwil wcześniej biały tuńczyk czyli tzw. bonito (hiszp. piękny).

Charakteru potrawie dodaje pikantna suszona papryka, zwykle bywa to okrągła, pochodząca z Murcji lub okolic Alicante ñora (na zdjęciu) bądź bardziej popularna odmiana pimiento choricero.  W naszych realiach łatwiej będzie o dodanie małej szczypty ostrej, mielonej papryki. Ważnym składnikiem dania są odpowiednio przygotowane ziemniaki. Świeżego tuńczyka można z powodzeniem zastąpić inną rybą, najlepiej łososiem. Efekt być może nie tak spektakularny jak w przypadku klasycznego marmitako de bonito i tak będzie wyśmienity.

Sprawdzony przepis na zupę rybną


Składniki dla 4 osób:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży, dojrzały pomidor, obrany ze skórki i drobno pokrojony
  • 1 zielona papryka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 750 ml bulionu rybnego
  • 50 ml białego, wytrawnego wina
  • 4 średniej wielkości ziemniaki, obrane
  • 500 g filetu z tuńczyka lub łososia, pokrojonego w kostkę
  • ½ łyżeczki łagodnej papryki pimentón
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku
  • natka pietruszki posiekana do posypania
Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  2. W dużym garnku podgrzewamy oliwę i na niewielkim ogniu podsmażamy cebulę i czosnek.
  3. Dodajemy pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną. Smażymy około 2 minuty.
  4. Do warzyw wlewamy białe wino, czekamy aż alkohol wyparuje a następnie dolewamy bulion rybny. Zagotowujemy.
  5. Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki używając starej, hiszpańskiej techniki zwanej cachear. Polega ona na tym, że nie przekrawamy ziemniaków a jedynie nadkrajmy kawałek, resztę przełamujemy rękoma. Zabieg ten ma na celu uwolnienie więcej skrobi podczas gotowania, która zagęści zupę.
  6. Dodajemy ziemianki oraz łagodną i ostrą paprykę do gotującego się bulionu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, dopóki ziemniaki będą miękkie.
  7. Zdejmujemy Marmitako z ognia, dorzucamy do garnka kawałki tuńczyka bądź łososia, całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  8. Zupę rybną podajemy gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Jakie wino dobrać do marmitatko?

Z jednej strony za rybnym charakterem potrawy przemawiają wina białe. Ważne jest jednak by były one wystarczająco wyraziste by zrównoważyć intensywność sosu. Warto więc pomyśleć o winie z trwałym, cytrusowym posmakiem. Takim będzie porządne, młode verdejo. Jeszcze lepszą alternatywą będą delikatne, młode wina różowe bądź też czerwone, najlepiej 100% garnacha.