Hiszpańskie zupy i chłodniki - przepisy Hiszpańskie zupy i chłodniki - przepisy Białe gazpacho Ajoblanco znane też jako gazpacho blanco to rewelacyjny chłodnik na letnie upały. Kilka łatwo dostępnych składników pozwoli wyczarować wyjątkowo orzeźwiającą, lekką a zarazem pożywną zupę. Nie brakuje jej przy tym nieco pikantnego charakteru odzwierciedlającego andaluzyjski temperament. Klasyczne gazpacho Gazpacho to chyba druga po paelli najbardziej rozsławiona na świecie potrawa hiszpańska. Większość źródeł mówi o pochodzeniu przepisu na tą zupę z gastronomii arabskiej, z czasów wczesnego średniowiecza, kiedy na Półwyspie Iberyjskim panowali Maurowie. Podajemy przepis na chłodnik idealny na letnie upały - gazpacho andaluz. Marmitako Marmitako to tradycyjna zupa, a w zasadzie gulasz rybny popularny praktycznie na całym wybrzeżu Morza Kantabryjskiego, również we Francji. Podstawą jej wybornego smaku jest duszony w warzywno-winnej zalewie świeży tuńczyk, którego można zastąpić łososiem. Efekt być może nie tak spektakularny jak w przypadku klasycznego marmitako de bonito i tak będzie wyśmienity... Chłodnik z Antequery Patrząc na talerz z chłodnikiem o nazwie porra antequerana można odnieść wrażenie, że potrawa ta to nic innego jak klasyczne salmorejo. Nazwa regionalna to nie jedyna rzecz odróżniająca obydwa dania. Prezentujemy bardzo klasyczny przepis na chłodnik pochodzący z miasta Antequera w andaluzyjskiej Provincia de Málaga... Potaje de garbanzos Terminem "potaje" określane są w Hiszpanii popularne dania jednogarnkowe często posiadające konsystencję zupy. W najpopularniejszym warzywnym kociołku będącym kanonem hiszpańskiej gastronomii głównym składnikiem jest ciecierzyca. Prezentujemy przepis na potaje de garbanzos, którego smak urozmaicają solony dorsz oraz szpinak... Gazpacho z czereśniami Gazpacho to prawdziwy klasyk kuchni andaluzyjskiej. Nie dość, że w samej Andaluzji prawie każda gmina posiada swoją wersję klasycznego gazpacho, to jeszcze istnieją jego warianty daleko odbiegające od kulinarnego pierwowzoru. Gazpacho de cereza według przepisu autorstwa czołowego hiszpańskiego szefa kuchnii - Martina Berasategui. Chłodnik salmorejo Chłodnik salmorejo to gastronomiczny przebój kuchni andaluzyjskiej, prosty nie tylko ze względu na łatwość w przygotowaniu ale głównie z powodu ilości oraz dostępności składników. Aby uzyskać najsmaczniejszą potrawę kluczowe jest użycie składników najwyższej jakości - bardzo dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia oraz mocno dojrzałych, soczystych pomidorów...