Porra Antequerana - przepis na chłodnik z Antequery

Patrząc na talerz z chłodnikiem o nazwie porra antequerana można odnieść wrażenie, że potrawa ta to nic innego jak klasyczne salmorejo. Między obydwoma daniami są jednak pewne różnice. Będąc w jakiejkolwiek restauracji w Maladze lub okolicznych miejscowościach próżno będzie szukać w jej menu salmorejo. Z pewnością będzie za to porra antequerana, potrawa która swoją nazwę wzięła od nazwy małego miasta Antequera leżącego w Provincia de Málaga w odległości 50 km od wybrzeża.

Nazwa regionalna to nie jedyna rzecz odróżniająca obydwie potrawy. Różnią się, choć nieznacznie, przepisy. Po pierwsze, porra antequerana ma gęstszą konsystencję niż salmorejo, co zawdzięcza użyciu w jej przyrządzeniu większej ilości chleba. Ponoć mieszkańcy Antequery uważają, że po pionowym włożeniu do "porry" łyżki powinna ona nie przewrócić się. Niektóre lokalne przepisy mówią o dodaniu kawałka zielonej papryki lub kawałków tuńczyka w oliwnej zalewie. My prezentujemy przepis na najbardziej klasyczną wersję porra antequerana (potrawę tą w wyśmienitym wykonaniu można skosztować w restauracji El Refectorium del Campanario w Maladze).

Sprawdzony przepis na chłodnik z Antequery

Porra antequerana - przepis.

Składniki (porcje dla 2 osób):

  • 1/2 kg BARDZO dojrzałych pomidorów
  • 250 g czerstwego chleba
  • 2 do 4 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g dojrzewającej szynki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • odrobina szczypioru

Przygotowanie:

  1.  Sparzyć pomidory, obrać ze skórek, wydrążyć i usunąć miąższ oraz ich twarde części.
  2.  Wrzucić pomidory do blendera z obranym ząbkiem czosnku i zmiksować.
  3.  Dodać do blendera małe kawałki chleba i miksować dopóki nie otrzymamy jednolitej i gęstej konsystencji całości.
  4.  Dolać do blendera oliwę, przyprawić szczyptą soli i ponownie wszystko razem zmiksować.
  5.  Przelać do głębokiego naczynia i wstawić je do lodówki.

Podanie:

Podawać dobrze schłodzone w głębokich miseczkach lub talerzach. Na wierzchu chłodnika ułożyć jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki oraz małe kawałki dojrzewającej szynki. Każdą porcję posypać szczypiorem.