Zupa z ciecierzycą, szpinakiem i solonym dorszem - przepis

Terminem "potaje" określane są w Hiszpanii popularne dania jednogarnkowe często posiadające konsystencję zupy. Niektóre z nich serwowane są podczas rozmaitych świąt, tak jak potaje de vigilia do którego niezbędnym dodatkiem jest dorsz. Jego nazwa może wprowadzać polskiego czytelnika w błąd, gdyż nie chodzi w tym wypadku o Wigilię Bożego Narodzenia lecz Wielki Piątek poprzedzający Święta Wielkanocne. W najpopularniejszym warzywnym kociołku będącym kanonem hiszpańskiej gastronomii głównym składnikiem jest ciecierzyca. Prezentujemy przepis na potaje de garbanzos, którego smak urozmaicają solony dorsz oraz szpinak.

Pyszne danie jednogarnkowe - Potaje de garbanzos
Potaje de garbanzos con espinacas y bacalao
(Zupa z ciecierzycą, szpinakiem i solonym dorszem)

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • 200 g solonego dorsza (moczonego 24 godziny w zimnej wodzie, woda powinna być zmieniana co 12 godzin)
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki (pimenton dulce)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 kromki chleba wiejskiego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Dorsza kroimy w kosteczkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
  3. Dodajemy szpinak, a kiedy ten zwiędnie dosypujemy ciecierzycę oraz przyprawy: pimenton i kumin, podsmażamy chwilę a następnie dodajemy dorsza.
  4. Całość zalewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy 10 minut. W tym czasie podpiekamy na oliwie z oliwek chleb i razem z żółtkiem jaja i odrobiną wody blenderujemy na gładką masę.
  5. Masę z żółtek dodajemy do zupy, całość gotujemy około 3 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Danie podajemy gorące, okraszone z wierzchu pokrojonym w kosteczkę białkiem.