Ryby i owoce morza - przepisy Przepisy - ryby i owoce morza Dorada al horno Przepis na klasyczną, pieczoną doradę w akompaniamencie białego wina oraz cytryny. Obowiązkowy dodatek do tej ryby to zapiekane ziemniaki z dodatkiem aromatycznych ziół... Dorada a la sal Dorada to prawdziwy rarytas kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnie ciekawy jest przepis na doradę "a la sal", najbardziej popularny w okolicach Alicante oraz Kadyksu. Pozwala się cieszyć pełnią smaku delikatnego mięsa tej wybornej ryby... Czarna paella Arroz negro czyli "czarny ryż" to popularne danie na śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii. Niektórzy nazywają je czarną paellą. Barwa ryżu otrzymywana jest dzięki użyciu atramentu kałamarnic, który oprócz koloru nadaje potrawie wyjątkowego aromatu oraz oryginalnego, wspaniałego smaku... Fideuá marinera Doskonałą alternatywą dla paelli z owocami morza jest fideuá marinera. W tym przypadku mieszkańcy środkowej części wybrzeża śródziemnomorskiego Hiszpanii zamiast ryżu postawili na makaron. Dzięki dodatkowi szafranu i świeżych owoców morza efekt jest równie wyśmienity. Gambas a la plancha Przepis na krewetki grillowane na patelni to danie wymagające znikomej ilości składników lecz łatwe w przygotowaniu jedynie z pozoru. Najlepsze gambas a la plancha przyrządzają z najświeższych krewetek wyspecjalizowane w daniach z owoców morza restauracje na wybrzeżu Hiszpanii... Mejillones a la marinera Popularnym daniem spotykanym w kuchni wielu nadmorskich regionów Hiszpanii są mule po marynarsku. Zdecydowanego lecz wyjątkowo eleganckiego charakteru małżom duszonym w białym winie nadaje przyprawienie ich sosem pomidorowym salsa marinera. Caballa con pipirrana Pipirrana to orzeźwiająca sałatka z Andaluzji, popularna również w sąsiadującej z nią prowincji Kastylii La Manchy - Albacete oraz Murcji. Na wybrzeżu Atlantyku, w Kadyksie i jego okolicach, sałatkę podaje się jako dodatek do grillowanej makreli. Merluza en salsa de avellanas Morszczuk podany w sosie z orzechów laskowych to dosyć śmiałe połączeniem kulinarne. Efekt jednak jest wyśmienity. Ten rybny przepis popularny jest w gastronomii Madrytu. To danie, które Hiszpanie zwykle spożywają w okresie Bożego Narodzenia. Pulpo a la gallega Pulpo a la gallega (lub pulpo á feira) to najsłynniejsze regionalne danie hiszpańskiej Galicji. Co roku, w drugą niedzielę sierpnia do miasteczka O Carballiño zjeżdża około 100.000 smakoszy z całego świata jedynie po to by spróbować najwspanialszej, tradycyjnie przyrządzonej ośmiornicy po galicyjsku. Paella marinera Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Wśród obcokrajowców panuje przekonanie, że jej klasyczna forma to ryż barwiony szafranem z dodatkiem świeżych owoców morza. Ale to tylko najpopularniejszy sposób jej przyrządzania tzw. paella marinera lub paella de marisco. Tortillitas de camarones Miejscami, w których krewetki pieczone w formie placuszków smakują najwyborniej są bary i restauracje nad Atlantykiem w okolicach Kadyksu. Najmniejsze, przezroczyste skorupiaki tzw. camarones tamtejsi kucharze wrzucają żywe do wyrabianego ciasta i smażą na głębokiej oliwie z oliwek. Trucha con setas al vino tinto Hiszpańska La Rioja oprócz wyśmienitego czerwonego wina znana jest ze wspaniałej gastronomii, w której ten trunek odgrywa pierwsze skrzypce. Tamtejsze rzeki obfitują w dorodne pstrągi, a popularnym hobby jest zbieractwo grzybów. Przepis na pysznego pstrąga z grzybami w wykwintnym sosie z czerwonego wina. Trucha a la Navarra Ten prosty przepis na smażonego pstrąga z dojrzewającą szynką pochodzi z hiszpańskiego regionu Nawarra. Danie to może być przygotowywane i podawane na kilka różnych sposobów. Jego podstawą jest świeży pstrąg, szynka serrano lub prosciutto, oliwa z oliwek i czosnek, niekiedy także kawałki boczku. Dorsz w sosie vizcaína Salsa vizcaína to popularny w kuchni baskijskiej paprykowy sos. Stosuje się go głównie jako intensywny w smaku dressing do morskich ryb. Rozsławił go w szczególności baskijski przepis na smażonego na oliwie dorsza - bacalao a la vizcaína... Okoń morski w sosie salsa verde Okoń morski zwany także labraksem (hiszp. lubina) to jedna z najbardziej cenionych ryb w gastronomii hiszpańskiej. W Polsce rybę tą można dostać w nielicznych sklepach i na targowiskach. Poznajcie hiszpański przepis na okonia morskiego w zielonym sosie czyli lubina en salsa verde...