Będąc największą w Hiszpanii wspólnotą autonomiczną, Kastylia i León skupia jedne z najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii. Tradycja związana z wytwarzaniem wina jest tam bogata i sięga zamierzchłych czasów. Pomimo tego, mniej więcej do połowy lat 80-tych przemysł winiarski w Kastylii i Leon pozostawał w cieniu winiarstwa w innych regionach Hiszpanii.
O winach z Kastylii i León...
Niezwykłe przeobrażenie nastąpiło z powodu odważnych jak na ówczesne realia hiszpańskie zmian w przepisach określanych przez winne apelacje tego kraju. Dotyczyły one kluczowych dla wyrobu wina elementów: technik uprawy winorośli, otwarcia na jej międzynarodowe odmiany oraz metod fermentacji. Jak się okazało za zmianami tymi podążali również odbiorcy. Oprócz tradycyjnych hiszpańskich spółdzielni tzw. cooperativas zaczęły się pojawiać się prywatne winiarnie, wspierane również zagranicznym kapitałem. Winnice oraz atrakcyjne tereny pod przyszłe winogrady trafiły pod skrzydła renomowanych winemakerów.
Dziś, praktycznie każdy koneser win zna apelacje takie jak Ribera del Duero, Toro czy też Rueda. Obecnie status "denominación de origen" posiada już dziewięć stref Kastylii i León. Każda z nich podąża w wytyczonym kierunku, starając się nadać swoim winom indywidualny charakter dostosowany do warunków które ustaliła natura. Większość winnic zlokalizowana jest wzdłuż biegu rzeki Duero wraz z jej dopływami.
W winnicach w Kastylii i Leon dominuje przede wszystkim odmiana autochtoniczna tempranillo określana najczęściej lokalnie jako tinta del país. Zwykło się uważać, że to właśnie tam można z niej najwięcej "wycisnąć". Z kanonu czerwonych win Kastylii i León wyłamują się te z D.O. Bierzo. Nic dziwnego, ponieważ tamtejszym winnicom geograficznie i klimatycznie jest bliżej do Galicji niż do starej Kastylii. Najlepiej przyjęła się tam odmiana mencía. Mimo tego wielu uważa, że wytwarzane tam wina z tego szczepu winogron dorównują winom na bazie tempranillo z okolic rzeki Duero, posiadając przy tym swój niepowtarzalny charakter. Wśród białych odmian winorośli króluje aromatyczna odmiana verdejo. Właśnie z tych winogron powstają wyjątkowo orzeźwiające i uwodzące wyraziście owocowym aromatem wina z apelacji D.O. Rueda.