Wina z Galicji

Jeszcze w latach 80-tych XX wieku mało kto sądził, że galicyjskie wina znajdą swoich amatorów w Europie i na całym świecie. Produkowano je wyłącznie dla własnej konsumpcji, jakby zapominając o bogatej tradycji winiarskiej tych terenów w zamierzchłych epokach. Winorośl trafiła tutaj za pośrednictwem Rzymian kolonizujących cały Półwysep Iberyjski. Znaczenie przemysłu winiarskiego w Galicji musiało być szczególnie duże w XVII wieku, ponieważ istnieją dowody handlu nim w odległych zakątkach Europy. Winnice zajmowały wtedy około 50.000 hektarów w terytorium tej wspólnoty autonomicznej, czyli mniej więcej dwa razy tyle co obecnie. Niestety, w kolejnych stuleciach rozmaite plagi i choroby przetrzebiły tutejszą winorośl. Dodatkowo pogłębianie się zapaści ekonomicznej Galicji zmusiło wielu jej mieszkańców, w tym winiarzy do emigracji zarobkowej. Część z nich znalazła zatrudnienie w prosperujących znacznie lepiej winiarniach portugalskich. W ten oto sposób profesjonalne winiarstwo galicyjskie odeszło w niepamięć. Odradzać się zaczęło dopiero pod koniec lat 80-tych XX wieku, w znacznej mierze dzięki dotacjom z budżetu Unii Europejskiej.
 

Wina z Galicji

W poszukiwaniu albariño

Pablo Ibáñez Sarmiento to winemaker nazywany człowiekiem-instytucją galicyjskiego winiarstwa. Pracuje dla około dziesięciu winiarni rozsianych po terytorium całej Galicji. Przedstawiamy fragmenty obszernego wywiadu z osobą, która o albariño wie prawie wszystko...

Pazo Baión

Winiarnia Pazo Baión wraz z należącymi do niej winnicami to szczególne miejsce na mapie Galicji. To przykład winnej metamorfozy o wielu obliczach. Przemian, które w tym zakątku Hiszpanii zaszły na przestrzeni wieków i z biegiem kolejnych lat będą ewoluować w nowym kierunku...

Nowy blask wina Ribeiro

Ribeiro to najstarszy winiarski region w Hiszpanii, któremu udało się zdobyć międzynarodowy rozgłos już w średniowieczu. Artykuł oraz wywiad z Inmą Pazos ze związku małych producentów win z apelacji D.O. Ribeiro, o historii winnego regionu, miejscowym winiarstwie oraz bodedze Viña Meín...

Wina hiszpańskie z DO Ribeira Sacra - winobranie

Winobranie nad przepaścią

Hiszpanie twierdzą, że winobranie w galicyjskim regionie Ribeira Sacra jest najniebezpieczniejsze na świecie. To prawdziwa walka z siłami tkwiącymi w naturze: kapryśną pogodą, grawitacją oraz ludzkimi słabościami...

Odmianowe wina albariño z DO Rías Baixas - noty degustacyjne

Dobre albariño z DO Rías Baixas

Poznaj jedne z najlepszych hiszpańskich albariño z apelacji DO Rías Baixas. Noty degustacyjne win producentów Martín Códax, Pazo Barrantes, Pazo Señorans, Paco & Lola...

O winach z Galicji...         

Aktualnie na terytorium Galicji znajduje się pięć apelacji wina hiszpańskiego: Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Monterrey oraz Valdeorras. Wizytówką czterech z nich jest szczep albariño i wina o tej samej nazwie, po przeciwnej stronie granicy z Portugalią nazywane alvarinho i niekiedy vinho verde (może być wytwarzane także z gron innych odmian winorośli). Miłośnicy win z Galicji cenią sobie również wina, których podstawą są winogrona białych endemicznych odmian godello i treixadura. Czerwone wina nie są mocną stroną galicyjskich winiarni. Mimo tego warto pokusić się o dobrą butelkę odmianowego wina ze szczepu mencía lub sousón z Galicji.

Z racji swojego nadatlantyckiego położenia Galicja ma skrajnie odmienne warunki klimatyczne do uprawy winorośli w porównaniu z Andaluzją czy Kastylią - La Manchą. Wystarczy chociażby zwrócić uwagę na to, że średnia temperatura w najgorętszym lipcu wynosi mniej więcej tyle, co całoroczna średnia temperatura na południu Hiszpanii. Okazuje się, że przy uwzględnieniu specyfiki podłoży w galicyjskich winogradach ma to wyjątkowy wpływ na dojrzewanie winogron lokalnych odmian winorośli. Właśnie z nich powstają jedne z najlepszych młodych win białych na świecie.

POZNAJ APELACJE WIN Z GALICJI:

Wina diszpańskie z D.O. Ribeira Sacra

Wina z hiszpańskiej apelacji D.O. Valdeorras

Wina z apelacji D.O. Ribeiro

Wina z apelacji D.O. Monterrei