Wino Monterrei

Nazwa apelacji win Monterrei wiąże się nierozerwalnie z XII-wiecznym zamkiem, o wyjątkowej interesującej zarówno dla Hiszpanów jak i Portugalczyków historii (w 1139 roku koronował się tam pierwszy król Portugalii).

W czasach feudalnych w murach fortecy kontrolowano podobno ceny i jakość win wytwarzanych w okolicznych klasztorach. Co ciekawe trunek ten stanowił popularną formę daniny na rzecz kościoła oraz przedstawicieli władzy. Tradycję winiarską regionu Monterrei najlepiej widać z baszt zamku, z których rozpościera się widok na winnice należące do apelacji. Jednak póki co tutejsze wina nie wyróżniają się niczym szczególnym. D.O. Monterrei dzieli się na dwie podstrefy: Valle de Monterrei i Ladera de Monterrei. To najbardziej suche rejony Galicji o średniej opadów nie przekraczającej 700 mm w ciągu roku. Gleby są głównie gliniaste, chociaż występują tutaj ponoć nieznaczne ilości łupków.

Jak na razie wydaje się, że D.O. Monterrei dopiero zaczyna tworzyć nową epokę winiarstwa w tym regionie. Winnice w większości porośnięte są młodymi krzewami winorośli w znacznej mierze reprezentowanej przez odmiany endemiczne. W odróżnieniu od reszty galicyjskich apelacji zajmują one parcele o dużej powierzchni. Być może za już jakiś czas będzie nieco głośniej o którejś z miejscowych winiarni.

Najważniejsi producenci win z D.O. Monterrei: Bodega Pazos del Rey, Quinta da Muradella

Polecane wina z D.O. Monterrei: Quinta da Muradella Blanco Treixadura (Quinta da Muradella), Quinta da Muradella Bastardo (Quinta da Muradella)

Zamek w Monterrei oraz winnice w apelacji wina D.O. Monterrei w Hiszpanii

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Monterrei (1996)
Wina hiszpańskie z D.O. Monterrei
Powierzchnia winnic: 400 ha (2013 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 400-500 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: gliniaste z łupkowymi i granitowymi podłożami
Odmiany winorośli białe: godello, doña blanca, treixadura, albariño, loureira, caiño blanco, blanca de monterrei
Odmiany winorośli czerwone: mencía, arauxa, merenzao, sousón, caiño tinto
Przeważający klimat: kontynentalno-atlantycki
Roczna ilość opadów: 700 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Galicja, Prowincja Ourense