Jeszcze w latach 80-tych XX wieku mało kto sądził, że galicyjskie wina znajdą swoich amatorów w Europie i na całym świecie. Produkowano je wyłącznie dla własnej konsumpcji, jakby zapominając o bogatej tradycji winiarskiej tych terenów w zamierzchłych epokach. Winorośl trafiła tutaj za pośrednictwem Rzymian kolonizujących cały Półwysep Iberyjski. Znaczenie przemysłu winiarskiego w Galicji musiało być szczególnie duże w XVII wieku, ponieważ istnieją dowody handlu nim w odległych zakątkach Europy. Winnice zajmowały wtedy około 50.000 hektarów w terytorium tej wspólnoty autonomicznej, czyli mniej więcej dwa razy tyle co obecnie. Niestety, w kolejnych stuleciach rozmaite plagi i choroby przetrzebiły tutejszą winorośl. Dodatkowo pogłębianie się zapaści ekonomicznej Galicji zmusiło wielu jej mieszkańców, w tym winiarzy do emigracji zarobkowej. Część z nich znalazła zatrudnienie w prosperujących znacznie lepiej winiarniach portugalskich. W ten oto sposób profesjonalne winiarstwo galicyjskie odeszło w niepamięć. Odradzać się zaczęło dopiero pod koniec lat 80-tych XX wieku, w znacznej mierze dzięki dotacjom z budżetu Unii Europejskiej.
O winach z Galicji...
Aktualnie na terytorium Galicji znajduje się pięć apelacji wina hiszpańskiego: Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Monterrey oraz Valdeorras. Wizytówką czterech z nich jest szczep albariño i wina o tej samej nazwie, po przeciwnej stronie granicy z Portugalią nazywane alvarinho i niekiedy vinho verde (może być wytwarzane także z gron innych odmian winorośli). Miłośnicy win z Galicji cenią sobie również wina, których podstawą są winogrona białych endemicznych odmian godello i treixadura. Czerwone wina nie są mocną stroną galicyjskich winiarni. Mimo tego warto pokusić się o dobrą butelkę odmianowego wina ze szczepu mencía lub sousón z Galicji.
Z racji swojego nadatlantyckiego położenia Galicja ma skrajnie odmienne warunki klimatyczne do uprawy winorośli w porównaniu z Andaluzją czy Kastylią - La Manchą. Wystarczy chociażby zwrócić uwagę na to, że średnia temperatura w najgorętszym lipcu wynosi mniej więcej tyle, co całoroczna średnia temperatura na południu Hiszpanii. Okazuje się, że przy uwzględnieniu specyfiki podłoży w galicyjskich winogradach ma to wyjątkowy wpływ na dojrzewanie winogron lokalnych odmian winorośli. Właśnie z nich powstają jedne z najlepszych młodych win białych na świecie.