Hiszpańska La Rioja nie słynie wyłącznie z wyśmienitego czerwonego wina ze szczepu tempranillo. Znana jest również ze wspaniałej gastronomii, w której ten szlachetny trunek odgrywa pierwsze skrzypce. Tutejsze rzeki: Oja (Río Oja), Tirón, Iregua, Najerilla, Leza i Cidacos obfitują w dorodne pstrągi, a popularnym hobby Hiszpanów z północy kraju jest zbieractwo leśnych grzybów. Prezentujemy regionalny przepis na pysznego pstrąga z grzybami w wykwintnym sosie z czerwonego wytrawnego wina.
Trucha con setas al vino tinto
Składniki (dla 2 osób):
- 2 pstrągi
- 250 g leśnych grzybów (ew. pieczarek)
- 80 g masła
- 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
- 1/2 szklanki bulionu mięsnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Oczyszczone ryby wymyć, osuszyć oraz doprawić solą i pieprzem.
- Spód żaroodpornego naczynia natrzeć odrobiną masła i położyć na nim pstrągi, jeden obok drugiego.
- Na ryby wysypać umyte grzyby pocięte na drobne kawałki.
- Resztę masła w cieniutkich plasterkach rozłożyć na pstrągach.
- Ryby piec 10 minut w temperaturze 180°C (bez przykrycia).
- Dolać do żaroodpornego naczynia wino oraz gorący bulion i piec przez kolejne 10-15 minut.
- Wyjąć naczynie z piekarnika. Pstrągi rozłożyć na talerzach.
- Przesączyć bulionowo-winny sos przez sito, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać na patelni na dużym ogniu by odparował, jego kolor zrobił się intensywny a konsystencja gęstsza.
- Odseparowane od sosu grzyby rozłożyć na rybach. Polać je gorącym sosem.
Podawać ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Jakie wino dobrać do pstrąga z grzybami w czerwonym winie?
Przyda się wino, którego użyjemy do zrobienia obfitego sosu. Najlepiej dobrej jakości rioja, o bogatym aromacie nadanym w wyniku starzenia w dębowych beczkach. Wino eleganckie, złożone, okrągłe, z dużym ciałem.