Pstrąg z grzybami w czerwonym winie – przepis

Hiszpańska La Rioja nie słynie wyłącznie z wyśmienitego czerwonego wina ze szczepu tempranillo. Znana jest również ze wspaniałej gastronomii, w której ten szlachetny trunek odgrywa pierwsze skrzypce. Tutejsze rzeki: Oja (Río Oja), Tirón, Iregua, Najerilla, Leza i Cidacos obfitują w dorodne pstrągi, a popularnym hobby Hiszpanów z północy kraju jest zbieractwo leśnych grzybów. Prezentujemy regionalny przepis na pysznego pstrąga z grzybami w wykwintnym sosie z czerwonego wytrawnego wina.

Sprawdzony przepis na pstrąga z grzybami w winie


Trucha con setas al vino tinto

Składniki (dla 2 osób):
  • 2 pstrągi
  • 250 g leśnych grzybów (ew. pieczarek)
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Oczyszczone ryby wymyć, osuszyć oraz doprawić solą i pieprzem.
  2. Spód żaroodpornego naczynia natrzeć odrobiną masła i położyć na nim pstrągi, jeden obok drugiego.
  3. Na ryby wysypać umyte grzyby pocięte na drobne kawałki.
  4. Resztę masła w cieniutkich plasterkach rozłożyć na pstrągach.
  5. Ryby piec 10 minut w temperaturze 180°C (bez przykrycia).
  6. Dolać do żaroodpornego naczynia wino oraz gorący bulion i piec przez kolejne 10-15 minut.
  7. Wyjąć naczynie z piekarnika. Pstrągi rozłożyć na talerzach.
  8. Przesączyć bulionowo-winny sos przez sito, doprawić solą i pieprzem i podgrzewać na patelni na dużym ogniu by odparował, jego kolor zrobił się intensywny a konsystencja gęstsza.
  9. Odseparowane od sosu grzyby rozłożyć na rybach. Polać je gorącym sosem.

Podawać ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. 


Jakie wino dobrać do pstrąga z grzybami w czerwonym winie?

Przyda się wino, którego użyjemy do zrobienia obfitego sosu. Najlepiej dobrej jakości rioja, o bogatym aromacie nadanym w wyniku starzenia w dębowych beczkach. Wino eleganckie, złożone, okrągłe, z dużym ciałem.