Istnieje więc potencjał do wytwarzania w Hiszpanii niezłych win z międzynarodowych szczepów takich jak cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir, riesling, syrah czy sauvignon blanc. Są one z powodzeniem stosowane przede wszystkim w rozmaitych kupażach.
W Hiszpanii napotkamy bardzo dużo endemicznych odmian winorośli takich jak słynne tempranillo. Nic dziwnego, że Hiszpanie są niedoścignionymi mistrzami w produkcji wytrawnych, białych i czerwonych win z typowych dla regionu szczepów. Nie wolno zapominać o musującej cavie produkowanej metodą szampańską. Pamiętajmy, że przemysł winiarski cały czas ewoluuje dzięki staraniom hiszpańskich i światowych winemakerów. Jest to jeden z kluczowych czynników wpływających na postrzeganie Hiszpanii jako kraju dostarczającego na rynek ciekawe, bardzo dobre i przy okazji niedrogie wina. Przedstawiamy charakterystykę podstawowych odmian winogron uprawianych i używanych w produkcji wina.