chardonnay szczep hiszpania.jpg

Szczep chardonnay - odmiana winorośli i wina

Szczep chardonnay, zwany też białym burgundem, to niezwykle popularna odmiana winorośli. Dzięki łatwości adaptacji w różnych warunkach klimatycznych rozpowszechniona jest w winnicach na prawie całym świecie. Co więcej, w wielu jego zakątkach z tych winogron powstają wyjątkowo oryginalne, wyśmienite wina.

Wielka popularność win odmianowych z tego szczepu przekłada się także na kiepskie trunki masowo oblegające półki dyskontów. A jak ma się sytuacja w przypadku chardonnay wytwarzanych w Hiszpanii? Niestety, przynajmniej jeśli chodzi o wina ciche, pozostawiają one wciąż sporo do życzenia. Śródziemnomorski klimat bądź ekstremalne warunki panujące na terytorium hiszpańskiego interioru sprawiają, że z gron chardonnay powstają trunki pozbawione burgundzkiej finezji czy iskry charakteru z Kalifornii, Nowej Zelandii bądź Australii. Szczep ten sprawdza się za to coraz częściej w hiszpańskim winie musującym cava. Warto jest mieć świadomość tego, że jakość odmianowych, spokojnych chardonnay z Półwyspu Iberyjskiego stale rośnie przy zachowaniu ich atrakcyjnej ceny.

Uprawa odmiany winorośli chardonnay w Hiszpanii i na świecie

Chardonnay uważany jest za endemiczny szczep w Burgundii, swoją nazwę zapożyczył nawet od jednej z tamtejszych miejscowości. Najsłynniejsze wina odmianowe powstają w okolicach Chablis. Chardonnay to również emblematyczne winogrono dla musującego Blanc de Blancs z Szampanii. Jako jeden z tzw. międzynarodowych szczepów potrafił się niekiedy rewelacyjnie zaadaptować w innych częściach Europy i świata.

Chardonnay - szczep winorośli i wina odmianowe Na starym kontynencie bardzo popularny jest we włoskich winnicach, często uprawia go się również w Mołdawii, Słowenii, Czechach, Austrii, Hiszpanii i w Niemczech. Jednakże prawdziwym bastionem chardonnay jest Kalifornia z uprawami na powierzchni 38,5 tys ha (więcej niż w całej Francji). Ma on się również wyśmienicie w Australii. W Nowym Świecie szczep ten uprawiany jest głównie w Chile, Argentynie, Nowej Zelandii, Urugwaju, Brazylii i Kanadzie. To także najważniejsza biała odmiana winorośli w RPA.

W Hiszpanii winorośl chardonnay można nierzadko spotkać w winnicach i bodegach wytwarzających trunki w ramach apelacji D.O. Navarra, D.O. Costers del Segre, D.O. Penedès i D.O. Somontano (warte uwagi wina producentów Viñas del Vero lub Enate). Zdecydowanie mniejsza procentowo ilość nasadzeń tej odmiany występuje w D.O.Ca Rioja, D.O. Montsant, D.O. Empordà, D.O. Alella, D.O. Conca de Barberá, D.O. Cariñena, D.O. Calatayud, D.O. Campo de Borja, D.O. La Mancha, D.O. Valdepeñas, D.O. Almansa, D.O. Manchuela, D.O. Méntrida, D.O. Jumilla, D.O. Yecla.D.O. Utiel-Requena, D.O. Alicante, D.O. Valencia. Zdecydowanie udane są wina musujące wytwarzane metodą szampańską z udziałem chardonnay (lub odmianowe) w obrębie apelacji D.O. Cava. Dostępna na rynku jest cava Recaredo Subtil Gran Reserva Brut Nature 2007, którą Parker ocenił na 93 punkty.

Charakterystyka odmiany winorośli chardonnay

Chardonnay to wcześnie dojrzewająca odmiana winorośli, dosyć wrażliwa na przymrozki w okresie wypuszczaniu pędów. Jej grona są małej wielkości, rzadko przekraczają 10 cm długości. Mają cylindryczną formę, owoce zwarte. Jagody są małe, mają owalny kształt, kolor dojrzałych wpada w lekko bursztynowy odcień. Ich skórka jest cienka, a miąższ zwarty. Charakterystyczne są liście na krzewie winorośli chardonnay, bardziej okrągłe, bez głębokich zatoczek, Zawartość cukru w winnym moszczu jest bardzo wysoka.

Wina odmianowe ze szczepu chardonnay

Chardonnay to wyjątkowo wdzięczny szczep dla wprawnych enologów. Odpowiednie nasadzenia i właściwa pielęgnacja procentuje winami o dużym indywidualizmie, złożoności i różnorodnym charakterze. Z kolei łatwość uprawy i masowa produkcja skutkuje wytwarzaniem tanich trunków o wątpliwych zaletach. Kolor wina jest zwykle blado-żółty. Tym, co łączy chardonnay wytwarzane we wszystkich zakątkach świata są charakterystyczne, słodkie nuty owoców egzotycznych takich jak cytrusy (cytryna i limonka w chłodniejszych klimatach) oraz melon, mango, ananas, banan (z winogron zbieranych w cieplejszych miejscach globu), jak widać trudno jest nawet określić konkretną dla pojedynczego szczepu.

Chardonnay to biała odmiana, z której z powodzeniem można wytwarzać dobre wina starzone w dębowej beczce. Dzięki temu zabiegowi łatwo dodać im dodatkowych nut aromatycznych bez znacznej utraty ich owocowości. Takie są właśnie kalifornijskie, starzone w dębinie chardonnay: delikatne, owocowe, wzbogacone nutami waniliowymi i maślanymi. Tekstura i smak win również są mocno uzależnione od klimatu, w którym dojrzewają winogrona. W chłodniejszych miejscach produkowane są odmianowe chardonnay: rześkie, zmysłowe i mineralne (np. Chablis). W gorętszych zakątkach świata powstają raczej wina jędrne, oleiste i obfite.