Szczep Xarel·lo - odmiana winorośli i wina

Biała odmiana winorośli o egzotycznie brzmiącej nazwie Xarel·lo kojarzy się większości winomanów z musującym winem cava. Jednakże "hiszpański szampan" wcale nie potrzebuje tego szczepu by móc posiadać nazwę "cava" na etykiecie.

Xarel-lo - szczep wina i odmiana winorośli Xarel·lo nie jest wykorzystywany wyłącznie do produkcji musujących trunków. W ostatnich latach hiszpańscy winiarze coraz śmielej stosują te winogrona przy wytwarzaniu win spokojnych, w większości przypadków odmianowych.

Uprawa szczepu Xarel·lo w Hiszpanii

Xarel·lo to odmiana winorośli, która doskonale adaptuje się w śródziemnomorskim klimacie Katalonii, Wspólnoty Walencjańskiej oraz na Majorce. Można się tam spotkać z jego różnym nazewnictwem np. pansa blanca  (D.O. Alella), premsal blanc, pansal czy też moll. Jest odporna na upał i wrażliwa na przymrozki, co eliminuje jej uprawę na wysokich stanowiskach hiszpańskiej mesety. Ponadto nie toleruje nadmiernej wilgoci, jest podatna na pleśń.

Winorośl odmiany Xarel·lo jest plenna, winogrona o najlepszych właściwościach rosną na żyznych i głębokich podłożach, na wysokości od 0 do 400 metrów n.p.m. To jeden z głównych szczepów białych uprawianych w apelacjach DO Alella, DO Penedés, DO Costers del Segre, DO Tarragona, DO Binissalem, DO Pla i Llevant oraz oczywiście w DO Cava. Grona posiadają mocno zwarte ze sobą, sferyczne owoce. Ich skórka jest gruba i ma charakterystyczny, nieco słodkawy smak.

Charakterystyka win ze szczepu Xarel·lo

Młode wina odmianowe ze szczepu Xarel·lo charakteryzuje spora kwasowość i mocna budowa, a także dobry poziom alkoholu. Nadają się do starzenia w dębowych beczkach. Są średnio aromatyczne, dominują w nich wyraźne nuty owocowe (zielone jabłko, cytryna, grejpfrut) oraz ziołowe. Szczep Xarel·lo bardzo dobrze sprawdza się w kupażach, podnosząc kwasowość win oraz nadając im więcej ciała. W gastronomii, dzięki dobrej kwasowości, są wyśmienitym dodatkiem do grillowanej ryby oraz owoców morza.

W ostatnich latach wina jednoszczepowe oraz kupaże Xarel·lo cieszą się coraz większym zainteresowaniem hiszpańskich enologów oraz konsumentów nie tylko na Półwyspie Iberyjskim. Najlepsze z nich wciąż jednak nie mogą konkurować z porządnymi, odmianowymi verdejo z D.O. Rueda lub albariño z D.O. Rías Baixas. Nie znaczy to wcale, że nie warto się skusić na degustację spokojnego wina ze szczepu Xarel·lo. Godnymi polecenia są Silencis (Raventós i Blanc), Xarel·lo Font Jui (Gramona) oraz QX Quatre Xarel·los (Mas Candí).