Morszczuk to jedna z najpopularniejszych ryb w kuchni hiszpańskiej, szczególnie na północy kraju. Połączenie jej z sosem z orzechów laskowych może się wydawać dosyć odważnym. Efekt jednak jest wyśmienity. Merluza en salsa de avellanas to przepis spopularyzowany w gastronomii Madrytu. Jest to danie, które Hiszpanie zwykle spożywają w okresie Bożego Narodzenia.
Morszczuk w sosie z orzechów laskowych
Składniki (dla 4 osób):
- 4 filety morszczuka (każdy po około 150 g)
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml wywaru rybnego
- mąka pszenna
- 150 g orzechów laskowych bez skorek
- oliwa z oliwek
- posiekana natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
- Połowę orzechów tłuczemy w moździerzu.
- Pozostałą połowę podsmażamy na oliwie z oliwek razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem.
- Kiedy czosnek się zezłoci przekładamy go wraz z orzechami na talerz a na patelni podsmażamy obtoczone w mące i posolone filety morszczuka (około 3 minuty z każdej strony).
- Dodajemy na patelnię ugniecione w moździerzu orzechy oraz całe z czosnkiem, morszczuka zalewamy bulionem rybnym, przykrywamy naczynie i dusimy całość około 8 minut.
- Rybę podajemy posypaną posiekana natką pietruszki.