Morszczuk w sosie z orzechów laskowych - przepis

Morszczuk to jedna z najpopularniejszych ryb w kuchni hiszpańskiej, szczególnie na północy kraju. Połączenie jej z sosem z orzechów laskowych może się wydawać dosyć odważnym. Efekt jednak jest wyśmienity. Merluza en salsa de avellanas to przepis spopularyzowany w gastronomii Madrytu. Jest to danie, które Hiszpanie zwykle spożywają w okresie Bożego Narodzenia.
 

Przepyszne połączenie morszczuka z orzechami laskowymi

Morszczuk w sosie z orzechów laskowych
Składniki (dla 4 osób):
  • 4 filety morszczuka (każdy po około 150 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml wywaru rybnego
  • mąka pszenna 
  • 150 g orzechów laskowych bez skorek
  • oliwa z oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól

 

Wykonanie:
  1. Połowę orzechów tłuczemy w moździerzu.
  2. Pozostałą połowę podsmażamy na oliwie z oliwek razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  3. Kiedy czosnek się zezłoci przekładamy go wraz z orzechami na talerz a na patelni podsmażamy obtoczone w mące i posolone filety morszczuka (około 3 minuty z każdej strony).
  4. Dodajemy na patelnię ugniecione w moździerzu orzechy oraz całe z czosnkiem, morszczuka zalewamy bulionem rybnym, przykrywamy naczynie i dusimy całość około 8 minut.
  5. Rybę podajemy posypaną posiekana natką pietruszki.