Cava Parxet Brut Reserva 2013

Wino hiszpańskie Cava Parxet Brut Reserva 2013. Parxet Brut Reserva to cava dojrzewająca przy udziale drożdży w drugiej fermentacji przez minimum 20 miesięcy. Wino to jest klasycznym w apelacji D.O. Cava kupażem szczepów macabeo, parellada i pansa blanca (xarel·lo). Rocznik, z którego pochodzi był w Katalonii chłodny i deszczowy, szczególnie w okresie wiosennym oraz we wrześniu, w miesiącu zbioru winogron.

Brut Reserva Vintage 2013 sprosta oczekiwaniom bardziej wymagających miłośników "hiszpańskiego szampana". Nie czuć w niej za wiele cukru, jest bardziej krągła na podniebieniu i ma dużo bogatszy bukiet niż Cuvée 21. Sprawdzi się nie tylko w towarzystwie małych przekąsek i sałatek, ale również jako dodatek do pieczonej ryby (dorsz, dorada, okoń morski).

Parxet Brut Reserva Vintage 2013

Kolor:  Czysta, bladożółta barwa, lekko opalizująca zielenią. Ładnie musujące, drobne bąbelki.

Nos:  Dobrze zrównoważony owocowo-kwiatowy aromat. Zapach elegancki i delikatny. Na pierwszym miejscu cytrusy (skórka limonki) oraz jabłka, ustępujące powoli nutom polnych kwiatów i skórce świeżego chleba.

Usta: Na podniebieniu lekko kremowa tekstura i dobra kwasowość. Bukiet dużo bardziej zdecydowany niż w nosie, w smaku oprócz cytrusów nuta białego owocu (morela) i drożdży. Dużo świeżości. Końcówka wyraźnie owocowa, z delikatną słodyczą. 

Cena wina w Hiszpanii  około 11 €

Degustacja wina:  03/2016