Titiana to seria musujących win z apelacji D.O. Cava producenta Parxet. W odróżnieniu od klasycznego katalońskiego blendu (macabeo, parellada i xarel·lo) są to cavy jednoszczepowe, produkowane z winogron zbieranych z pojedynczych parceli. Degustowana przez nas cava Titiana to odmianowe xarel·lo (synonimem nazwy tego szczepu w regionie Alella jest pansa blanca). Wino dojrzewało łącznie przez co najmniej 15 miesięcy: w beczkach z dębu francuskiego oraz w trakcie drugiej fermentacji metodą szampańską (w butelce).
Titiana Brut Pansa Blanca to bardzo ciekawa propozycja dla miłośników win musujących dobrej jakości. Bez dwóch zdań rasowa cava, w której lekkość i świeżość schodzą na drugi plan. Na pierwszym pojawia się struktura, a także złożoność i harmonia bukietu. W kuchni z Titianą sprawdzą się białe mięsa i ryby z delikatnymi sosami, ryże oraz wytworne skorupiaki (homar).
Titiana Brut Pansa Blanca 2011
Kolor: Głęboka, słomiano-złocista barwa. Błyszczące, na dnie kieliszka tworzące cienką strugę super-drobnych bąbelków.
Nos: Delikatny aromat z dobrą równowagą owocowych i ziołowych nut. Przewijają się w nim zielone jabłka, agrest, zapach górskiej łąki oraz tosty.
Usta: Na podniebieniu pełne, z kremową strukturą, bardzo długie. Cukru w sam raz, kwasowości pod dostatkiem. W smaku bardziej cytrusowe niż w aromacie, odrobina biszkoptów, zakończone nutą moreli.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 14 €
Degustacja wina: 03/2016